(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onlangs maakte de Ierse minister van Volksgezondheid bekend dat hij op korte termijn het persoonlijk bezit van drugs – en dan bedoelen we cannabis, maar ook cocaïne en zelfs heroïne! – wil decriminaliseren. “Een geweldige culturele ommekeer”, aldus Aodhán Ó Ríordáin. En naar nu blijkt steunt de politievakbond in Ierland hem volledig!

Ommekeer in Ierland

shutterstock_315680702

De politie in Ierland is goed bezig… [illustratie: studiostoks/Shutterstock]

Ierland was lange tijd het strengste jongetje in de Europese drugsklas. Alles is er verboden en ook op de drugsgebruikers – inclusief vredelievende cannabismensen – wordt flink jacht gemaakt, met boetes en celstraffen als gevolg. Maar begin deze maand maakte Aodhán Ó Ríordáin de ommekeer bekend: voortaan zouden mensen die in het bezit zijn van een kleine hoeveelheid cannabis, coke en zelfs heroïne niet meer als criminelen worden aangepakt en te schande worden gemaakt, maar middels voorlichting en behandeling worden geholpen. Met andere woorden: binnen 1 jaar moet persoonlijk drugsbezit in Ierland worden gedecriminaliseerd. Zie voor dat nieuws ook ons bericht ‘Ierland overweegt decriminalisering drugs‘ van 4 november.

Politie omarmt decriminalisering

Daarmee gooide de minister dus keihard de knuppel in het Ierse hoenderhok, maar de uitvoerders van de war on drugs in de dagelijkse praktijk – de politie dus – blijken hem nu voluit te steunen. In dagblad The Guardian omarmt de vakbond van Ierse politiemensen, de Garda Representative Association die liefst 11.500 agenten vertegenwoordigt, het plan. “Ik denk dat alles dat kan dienen om de vloek van drugs aan te pakken en ook vernieuwend denken op dit vlak welkom is”, zegt hun baas P.J. Stone. Decriminalisering maakt namelijk een hoop politie-inzet vrij.

Grote jongens aanpakken

Stone voegt er nog aan toe dat de politie en belastinggelden beter kunnen worden ingezet tegen “de grote jongens die miljoenen verdienen aan de ellende van drugsgebruik” in plaats van tegen de gebruikers. Voor de goede orde: er komt dus een decriminalisering aan in Ierland, geen legalisering. Dat is nog een stap te ver, maar als je weet hoe repressief de Ieren decennialang zijn opgetreden tegen alles wat ook maar ruikt naar drugs – onze cannabis dus inbegrepen – kan je dit plan en de steun van de politie niet anders zien als een heel mooie (eerste) stap!

[openingsfoto: gabriel12 / Shutterstock.com]
(advertenties)