(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

14 Amsterdamse coffeeshops klagen de gemeente Amsterdam aan, met als eis dat ze weer overdag open mogen zijn. Nu is dat vanwege het afstandscriterium verboden, omdat de shops binnen 250 meter van een school liggen.

Rechtszaak tegen gemeente

Met het aanspannen van een rechtszaak wordt de zoveelste stap gezet in een voortdurend kat- en muisspel tussen de gemeente en de coffeeshops in Amsterdam. Als erfenis van de rampzalige justitieminister Ivo Opstelten pest burgemeester Van der Laan (PvdA) al jaren de coffeeshops uit zijn stad, o.a. met een beroep op het beruchte afstandscriterium: binnen een afstand van 250 mag er geen shop zitten.

27 coffeeshops het haasje door 250-meter grens

rastababyDeze vreemde regel – tenslotte mogen kinderen onder de 18 jaar sowieso niet een coffeeshop binnen om wiet te kopen en als er ergens streng op wordt gecontroleerd is het die leeftijdsgrens wel! – kost in totaal 27 Amsterdamse coffeeshops de kop. De 14 die nu een zaak tegen Amsterdam aanspannen horen daarbij, maar vooruitlopend op een definitief oordeel over hun sluiting willen ze nu weer overdag open gaan, iets wat ook is verboden omdat ze te dicht bij een school liggen…

Onderzoek: afstandscriterium niet van invloed op jongeren

Kan je het nog volgen? Uit onderzoek blijkt bovendien nog eens dat het afstandscriterium en de sluiting van coffeeshops GEEN enkele invloed hebben op het blowgedrag van de jeugd!

Nu beweert de gemeente dat het de burgemeester ook helemaal niet te doen is om het gebruik, maar om het ontmoedigen van cannabisgebruik bij jongeren als ie weer eens een shop dichttimmert die te dicht bij een school ligt waarvan de leerlingen dus überhaupt nooit naar binnen kunnen bij zo’n shop…

Advocaat Mr. Veldman

Gelukkig is er onze eigen Mr. Veldman om duidelijkheid te scheppen, want hij is de advocaat van de 14 shops die overdag weer open willen, omdat hun omzet dramatisch gekelderd is. Tegen Nu.nl vertelt hij: “Hij (burgmeester Van der Laan, red.) meet met verschillende maten, bijna letterlijk. Er zijn scholen met coffeeshops eromheen, die worden met rust gelaten met als argument dat ze er tijdelijk zitten. Er zijn ook coffeeshops die wel in de 250 meter liggen, maar helemaal in geen velden of wegen te zien zijn door scholieren.”

Hoe dan ook, 1 van de oudste shops van Nederland dreigt ook te verdwijnen: Mellow Yellow. AT5 maakte een filmpje over het coffeeshopje-pesten van de gemeente Amsterdam:

[openingsfoto: Roberto Lusso / Shutterstock.com]
(advertentie)