(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Israël werd met spanning uitgezien naar de wet die maandag zou worden ingediend en waarin cannabisbezit voor persoonlijk gebruik zou worden gedecrimininaliseerd. Maar op het laatste moment werd het voorstel ingetrokken, in ruil voor een brede commissie die de komende maanden het wietbeleid gaat doorlichten.

Decriminalisering in Israël

Parlementslid Sharren Haskel van Likoed- nota bene de conservatieve regeringspartij van premier Benjamin Netanyahu! – wilde maandag het baanbrekende wetsvoorstel indienen in het kabinet. Dat was al een week vertraagd, maar nu ging de vlieger op het allerlaatste moment opnieuw niet door.

Toch is dat niet per se slecht nieuws hoor, want in ruil voor het intrekken van haar wetsvoorstel kreeg Haskel namelijk de toezegging van haar partijgenoot en minister van Publieke Veiligheid Gilad Erdan dat er een commissie komt die het cannabisbeleid kritisch gaat doorlichten en zo nodig met hervormingsvoorstellen komt.  Voor de goede orde: deze minister was tegen het decriminaliseringsvoorstel.

Huidige aanpak onder de loep

Sharren_Haskel

Sharren Haskel van de Likoud-partij wil het achterhaald wietbeleid in Israël veranderen

Een mooi compromis na weken van onderhandelen vindt parlementariër Haskel dan ook. De commissie moet al binnen 2 maanden klaar zijn met de job, die als hoofddoel heeft: “Onderzoek de aanpak van justitie ten aanzien van persoonlijk cannabisgebruik zonder dat de bestaande sociale normen rondom wiet en druggebruik in het algemeen veranderd worden”.

In de commissie nemen o.a. vertegenwoordigers van de ministeries van Publieke Veiligheid en Justitie zitting, als ook uit de Anti-Drug Autoriteit, naast uiteraard Knesset-lid Sharren Haskel zelf.

Verouderd cannabisbeleid

Deze strijdvaardige dame – met haar 32 jaar het jongste lid van de Likoed-aprtij en van de Knesset! – weet hoe het politieke spel in Israël gespeeld wordt. Nadat ze haar wetsvoorstel in ruil voor de commissie had ingetrokken, bedankte ze minister Erdan voor het luisteren naar haar uitleg over “de problemen van de huidige justitiële aanpak”, die in tien jaar niet zijn aangepast.

Op dit moment kan je volgens de wet namelijk maximaal 3 jaar gevangenisstraf krijgen voor een eerste (!) cannabisovertreding. Nou wordt die straf zelden uitgedeeld: wanneer iemand minder dan 15 gram van de drug op zak heeft wordt de zaak zelfs meestal ‘gesloten wegens onvoldoende publiek belang’. De straf voor een tweede overtreding is meestal een voorwaardelijke celstraf en bij een derde keer moet je dan echt de bak in…

Haskel: “Ik geloof dat de aanbevelingen van de commissie voor een verandering in het veld gaan zorgen.”

[openingsbeeld: Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertentie)