(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met kweekervaring komt dikwijls de drang om je eigen soort te creëren. Het kruisen zelf is op zich niet moeilijk en heeft iets van het in elkaar schroeven van je eigen Frankenstein monster. Met een beetje geluk wordt je nieuwe creatie ook monsterlijk goed; deze 10 wietsoorten zijn er in ieder geval geknipt voor.

Zelf wiet kweken is leuk om te doen en lucratief omdat je een hoop geld kunt besparen. Nóg leuker is het natuurlijk wanneer je je eigen unieke kruising kweekt. Het kruisen van twee wietplanten is doodeenvoudig en zelfs het maken van je eigen gefeminiseerde wietzaden is niet moeilijk. Breng de juiste wietsoorten bij elkaar en wie weet maak je wel de nieuwe Kush, Skunk, Gorilla Glue of Chem Dawg. Met een van de volgende 10 wietsoorten zou dat zomaar kunnen.

Blueberry – indica dominant

Blueberry is een van de eerste echte commerciële indica dominante kruisingen en de grootste creatie van de Amerikaanse breeder DJ Short. Door de jaren heen is het Blueberry gen is honderden zo niet duizenden nieuwe wietsoorten gekruist, dus waarom zou jij hem niet als basis voor je eigen creatie gebruiken? Eigenschappen die Blueberry zo gewild maken om mee te veredelen zijn een heerlijke zoete en fruitige smaak, een uitstekende opbrengst en de enorme stabiliteit die DJ Short de soort wist te geven.

Het bevruchten van een wietplant met een kwast.

AK-47 – sativa dominant

Stabiliteit is een belangrijke eigenschap voor een soort waarmee je gaat kruisen. Dat betekent namelijk dat de belangrijkste eigenschappen dominant aanwezig zijn en dus gemakkelijk worden doorgegeven. AK-47 is een soort met zulke gewilde dominante eigenschappen en wordt daardoor veelvuldig gebuikt om meer te kruisen. En wat brengt AK-47 dan voor fijne eigenschappen met zich mee? Wel, de soort wordt voor een sativa niet zo gek groot en heeft een redelijk korte bloeifase. De toppen die ze produceert zijn echter dik en zwaar, hebben een extreem sterke geur en maken de meest doorgewinterde cannabisliefhebber binnen een paar halen knetterstoned.

Afghani – pure indica

Een pure indica is de ideale partner voor een pure sativa als je het ons vraagt. En Afghani is dan weer het toppunt van een pure indica. Afghani is geen landras maar een in Afghanistan veredelde wietsoort op basis van de landrassen die daar van nature groeien. Omdat Afghani al zo lang bestaat en gecultiveerd werd is het een van de meest stabiele indica’s die er zijn. Gewilde Afghani eigenschappen zijn een korte compacte structuur, korte bloeifase en mooie dikke toppen. Blueberry, Skunk en meer wietsoorten uit deze lijst zijn gemaakt op basis van Afghani, wat maak jij ermee?

F1 kruising en hybride groeikracht

Dat we bij ieder van de tien soorten aangeven of het indica of sativa dominante wietsoorten zijn heeft een reden. En die reden is hybride groeikracht; een explosieve groeikracht die optreed wanneer je twee genetisch verschillende wietsoorten kruist. Een plant met hybride groeikracht kan daardoor wel zo’n 25 procent sneller groeien en ook de opbrengsten liggen door deze extra kracht doorgaans hoger. Vergelijk het maar met hondenrassen; de meest doorgefokte hondjes krijgen vaak gezondheidsproblemen terwijl vuilnisbakies ofwel kruisingen tussen verschillende rassen gezonder blijven, sterker zijn en doorgaans ook langer leven.

Het kost veel tijd en verschillende generaties planten om een nieuwe wietsoort stabiel te maken maar een F1 hybride heb je al na de eerste kruising. Zulke F1 hybrides zijn vaak ook nog eens verrassend stabiel maar het mooiste is natuurlijk om stekken te maken van het beste exemplaar. Kies dus bij voorkeur twee wietsoorten die genetisch ver uit elkaar liggen om een nieuwe F1 kruising met hybride groeikracht te maken. 

Skunk – indica dominant

Skunk draait al wat jaartjes mee in Nederland en is ook niet voor niets een veel gebruikte wietsoort om mee te kruisen. Waarom? Skunk is gemakkelijk te kweken, heeft een indringende sterke geur, grote opbrengst, een hoog THC percentage en dit alles gecombineerd met een uitstekende stabiliteit. Skunk is zelfs zo goed dat de naam Skunk in Engeland synoniem is voor sterke wiet in het algemeen.

White Widow – indica dominant

Een wereldberoemde hybride van Nederlandse makelij. Ze dankt haar naam aan de extreem dikke laag spierwitte trichomen waarmee ze bedekt is. White Widow is de moeder aller witte wietsoorten zoals White Rhino, White Russian, Black Widow, Blue Widow en is als zodanig ook bij de creatie van deze witte strains betrokken. Zelf ook een wit wietje maken, gebruik dan White Widow, ze is enorm potent en geeft je een krachtige euforische high.

Maak je eigen witte wietsoort met White Widow.

OG-Kush – indica dominant

De moderne zadenmaker kan eigenlijk niet zonder een vleugje OG Kush. Waarom? Vanwege de ontzettende sterke smaak en indringende zoet zure geur van naaldbomen en hars die een goede Kush in elke nieuwe kruising inbrengt. OG Kush wordt gezien als de genetische basis voor vele moderne Amerikaanse wietsoorten. Hoe de soort is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar dat er veel mee wordt gekruist wel. Waarschijnlijk vond OG Kush zijn allereerste oorsprong in de Kush regio tussen Afghanistan en Pakistan en is daar aan de Amerikaanse westkust een juweeltje van een wietsoort van gemaakt. Hoe het ook zij; OG Kush heeft haar genen in relatief korte tijd over de wereld verspreid in vele ijzersterke hybrides die daardoor een geweldige smaak hebben gekregen.

De gefeminiseerde kruising

De meeste wietsoorten uit deze lijst zijn zowel als regulier als gefeminiseerd zaad te verkrijgen. Maar ook al kun je alleen gefeminiseerde zaden van een soort vinden, dan kun je er alsnog mee kruisen, al heeft regulier zaad de voorkeur voor een kruising. Je kunt je eigen kruising ook feminiseren zoals dat heet. Op die manier zullen nagenoeg alle zaden van je nieuwe creatie vrouwelijke wietplanten voortbrengen. Om zulke gefeminiseerde zaden te maken moet je stuifmeel gebruiken van een vrouwelijke plant. Om een vrouwelijke plant stuifmeel te laten maken moet je haar eerst stressen met zilverwater zodat ze mannelijke bloemen gaat maken. Hier kun je lezen hoe het feminiseren van een nieuwe kruising precies in zijn werk gaat. 

Silver Haze – sativa dominant

Silver Haze wordt ook wel de eerste Haze genoemd, al is ze dat natuurlijk niet. Wel is Silver Haze een exotisch meesterwerk bestaande uit wietsoorten afkomstig van landen rond de evenaar. Silver Haze brengt die heerlijke zoete smaak van een echte Amsterdamse Haze in je kruising en is ook nog eens lekker stabiel. De soort staat aan de basis van veel Haze wietsoorten. Ze is veel handelbaarder dan een pure Haze dankzij haar nog redelijk korte bloeifase van 75 dagen en daarmee een ideale keus om je nieuwe wietsoort een hazy karakter mee te geven.

Kali Mist – sativa dominant

De koningin der sativa’s, zo wordt Kali Mist van Serious Seeds ook wel genoemd. Een klassieke sativa met weinig bladeren met lange dunne bladvingers. Kali Mist is bijna voor de volle honderd procent sativa maar levert toch veel meer wiet op dan je zou verwachten. Haar open structuur zorgt ervoor dat licht tot diep in het gewas kan doordringen en ook de onderste toppen zich goed ontwikkelen. Waarom Kali Mist een goede kandidaat is om mee te kruisen? Ze is een stabiele bron van uitstekende sativa genen, zeer goed bestand tegen schimmels en geeft je een sterke heldere energieke high.

Mannelijke bloemen produceren stuifmeel waarmee je kunt kruisen. Foto: Proworks, Shutterstock

Tangie – sativa dominant

Tangie is een stabiele 70% sativa dominante dame die je eigenlijk maar voor één reden gebruikt om mee te kruisen. En dat is natuurlijk haar onmiskenbare unieke smaak van mandarijnen. Er zijn meer wietsoorten die beschreven worden met fruitsmaakjes maar bij Tangie is de smaak zo sterk aanwezig dat het lijkt of je een mandarijn aan het roken bent.

Jack Herer – hybride

Jack Herer is een wereldberoemde wietsoort maar heel stabiel is ze niet. De soort kent maar liefst vier verschillende fenotypes die allemaal een beetje verschillen. Drie van de vier feno’s vertonen duidelijk meer sativa trekken terwijl het vierde fenotype meer op een klassieke indica lijkt. Waarom je dan toch met Jack Herer zou moeten kruisen? De verschillende feno’s kunnen je verrassen met een geweldige nieuwe soort en Jack Herer brengt een heerlijke energieke high met zich mee. Het indica dominante fenotype zorgt voor geweldige opbrengsten en de smaak is subliem.

[Openingsfoto: Soma, Somaseeds]
(advertenties)