(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het blijft hommeles in het dorpje Lazarat, wereldwijd beroemd omdat er gigantisch veel wiet verbouwd wordt. Vorig jaar schoten politie en leger het al eens kapot en dit weekend was er opnieuw een grootscheepse aanval van de autoriteiten!

Twee keer eerder schreven we al over het dorp Lazarat in Albanië, dat ook wel bekend staat als cannabis kingdom. Niet ten onrechte, want de 2.000 inwoners produceren jaarlijks liefst 900 ton wiet (dat is een fraaie 450 kilo per inwoner), goed voor 5 miljard dollar ofwel een derde van het bruto nationaal product van heel fucking Albanië! Zie ook ons bericht ‘Lazarat, wereldkampioen wietteelt!’ van april vorig jaar.

Graag bij Europa horen…

Omdat de Albanezen echter graag aansluiting zoeken bij de EU besloten leger en politie met grof geweld (denk tanks en raketwerpers en zo) een einde aan die fabuleuze cannabisstatus te maken. Met 800 man (!) werd de bevolking vijf (!) dagen lang de bergen ingeschoten en pakte men 43.000 kilo wiet en 133.000 wietplanten af. Wat ons noopte om eind juni vorig jaar te melden: ‘Politie schiet wietdorp Lazarat kapot’.

Legerhelikopters en anti-tankraketten

Inwoners van Lazarat bezig met hun vak: wiet kweken

Inwoners van Lazarat bezig met hun vak: wiet kweken

Maar je bent wereldkampioen wiet kweken of niet, dus nadat de rust in de Albanese bergen was wedergekeerd, ging men al snel overal in het land weer over tot de orde van de dag. Tot afgelopen woensdag dus, toen er ineens legerhelikopters in de lucht hingen boven Lazarat en 400 politiemannen het dorp bestormden. Hadden ze daar nog een goede reden voor misschien? Nou ja, een groep inwoners van Lazarat had zich verschanst met machinegeweren en anti-tankraketten en lokte een aantal agenten in een hinderlaag. Een ervan kan dat niet meer navertellen, twee andere zijn zwaar gewond geraakt.

Actie van de broertjes Aliko

Nou bleek die aanval ook al zes maanden te zijn voorbereid door de broertjes Albian en Alban Aliko (nog maar 17 en 20 jaar jong). Ze kregen flinke hulp van een groep andere jongemannen uit Lazarat – waar ze begrijpelijkerwijs een redelijke pesthekel hebben aan de politie sinds juni vorig jaar – in de leeftijd van 17 tot 21 jaar. Maar de jeugd had ook een nobeler doel: het dorp opnieuw een veilige haven maken voor wietproductie en -smokkel (onder hun leiding dan uiteraard), zo meldt de politie.

Dat ze dit weten komt natuurlijk omdat de broertjes en hun medestanders de strijd verloren hebben. Zes mannen zijn gearresteerd, 40 werden er verhoord en het hele dorp werd dagenlang doorzocht.

 

(advertenties)