(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het kan dus ook anders dan op de CDA/VVD-manier (die domweg anti-wiet zijn). In Amersfoort pleiten drie partijen – OPA, PvdA en SP – voor de snelle komst van meer coffeeshops. Nog dit jaar moet er een vierde shop bijkomen en daarna liefst nog enkele!

Eind vorig jaar sloot burgemeester Bolsius coffeeshop Trenchtown aan de Krommestraat in Amersfoort na een schietpartij. Kunnen we inkomen, maar dat betekende natuurlijk wel dat er veel meer druk op de resterende drie coffeeshops kwam te staan (meer klandizie) en dat ook de straathandel een ongewenste boost kreeg. Om daar een einde aan te maken willen de drie partijen nu snelle actie van de gemeenteraad, ofwel voor het einde van het jaar een vierde shop terug en daarna liefst nog enkele extra coffeeshops!

Alle shops nu in woonwijken

a-1

Amersfoort rules!

Dinsdag praat de gemeenteraad over het voorstel van OPA Amersfoort (een lokale partij), SP en PvdA. Zij willen ter vervanging van de gesloten shop zo snel mogelijk een vierde coffeeshop terug en wel op industriegebied Isselt. Tot nu toe zijn alle Amersfoortse shops in woonwijken gevestigd, maar dat levert weer allerlei problemen op (drukte, parkeerproblemen, scholen in de buurt). Om echter een shop buiten de woonwijken te krijgen moet het vestigingsbeleid worden aangepast, want je hebt nu eenmaal een horecavergunning nodig om een shop te exploiteren en dat is op een industrieterrein niet het geval. Er is ook al een ondernemer die een kant-en-klaar plan heeft, maar omdat hij zijn shop in een oud metaalbedrijf wil vestigen loopt het stuk op bureaucratische poespas…

Negen coffeeshops toegestaan

De burgemeester heeft al toegezegd daarover te willen praten. Hij geeft ook onomwonden toe dat het punt van ‘bestemming’ (horecavergunning dus) een bron van problemen is en niet van oplossingen. Na de zomer wil hij over een beleidswijziging praten, maar dat gaat de indieners van de motie dus te langzaam, zeker omdat er nu dus sprake is van overlast (straathandel) in de stad en ‘enorme druk op de bestaande shops’. Opmerkelijk is ook dat er volgens het gemeentebeleid negen coffeeshops mogen zijn in Amersfoort, dus zes meer dan het huidige aantal.

Hoe dan ook, het is eens een positief geluid over coffeeshops en we wensen de gemeenteraad en burgemeester dan ook alle wijsheid toe in hun vergadering en beslissing!

[openingsfoto: Charlene N Simmons/Flickr]

 

(advertenties)