(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eén van de meest pijnlijke en vooral zinloze facetten van die hele war on drugs is de standaard vernietiging van in beslag genomen wiet(planten). Terwijl het onderhand op de hele wereld gelegaliseerd is als medicijn nota bene. Dat kan en moet anders dachten ze in Thailand en ze voegen er gelijk maar de daad bij het woord. Afgelopen weekend schonk de politie liefst 22.000 kilo in beslag genomen wiet aan medische instellingen!

Zinloos geweld (tegen planten)

Dag in dag uit jaagt onze politie op wiet(plantjes), dag in dag uit wordt ‘de oogst’ respectloos vernietigd en dag in dag uit planten wiettelers weer nieuwe plantjes. Et cetera, et cetera. Weinig zaken zijn zo zinloos als de war on drugs inderdaad. Maar het kán dus anders, zo bewijst Thailand.

De Engelstalige versie van de Bangkok Post meldt het verheugende nieuws dat de ONCB – dat staat voor Office of Narcotics Control Board – bijna 22 ton in beslag genomen cannabis heeft overgedragen aan 11 medische instituten en onderzoeksinstellingen die geregistreerd staan dat ze wiet mogen gebruiken voor wetenschapsdoeleinden. Het nieuws werd zaterdag hoogstpersoonlijk door Niyom Termsrisuk, de secretaris-generaal van drugsbureau ONCB bekendgemaakt.

De Thaise drugsbobo Niyom Termsrisuk van de ONCB – die zaterdag 22 ton wiet uitdeelde aan onderzoekers – doet ons heel sterk aan iemand anders denken… [foto: mikeledray/Shutterstock]

100 tot 500 kilo wiet per instantie

Eén van de gelukkige instanties die gratis onderzoekswiet van de staat krijgt is het Drug and Herbal Product Research and Development Center aan de faculteit geneeskunde van de Rangsit Universiteit. De onderzoekers daar mogen zich gaan uitleven met liefst 500 kilo! Een andere gelukkige is het Bureau of Drugs and Narcotics van het Ministerie van Medische Wetenschap, dat met 100 kilo wiet aan de slag kan.

Uiteraard moest de baas van het drugsbureau wel enige tekst en uitleg geven over het feit dat de politie keihard werkt om wiet af te pakken van ‘criminelen’ en dat dezelfde overheid die wiet dan doodleuk uitdeelt aan derden. Maar volgens Niyom Termsrisuk is de ONCB een centraal agentschap dat toestemming heeft om in beslag genomen wiet te distribueren naar medische en wetenschappelijke faciliteiten die hebben aangegeven dat ze cannabis nodig hebben voor onderzoeksdoeleinden.

‘Onderdeel van het regeringsbeleid’

Vanzelfsprekend gaat dat niet zomaar. Voordat de ONCB drugs distribueert worden de wiet onderzocht om te kijken of die is vervuild met pesticiden, schimmels of giftige metalen als cadmium. Volgens Niyom is het beleid van de regering om onderzoek en ontwikkeling van wietolie voor medische toepassing te steunen. En onderdeel van dat steunbeleid – hallo meneer Rutte! – is het verdelen van in beslag genomen wiet.

Niyom speelt zo graag voor Kerstman dat hij tijdens de bekendmaking andere gegadigden die graag gratis wiet voor onderzoek willen, opriep om zich te melden bij de Food and Drugs Administration of bij zijn eigen narcoticabureau ONCB.

Iets vertelt ons dus dat er de komende tijd nog wel wat meer politieacties tegen illegale kwekers en dealers zullen volgen, daar in Thailand…

[openingsbeeld: 7500jacks/Shutterstock]
(advertenties)