(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week heb je kunnen zien hoe Willie Wietman zijn Frisian Ducks en de Critical Orange Punch oogstte. En terwijl de oogst droogt houdt Willie zich bezig met een grote schoonmaak, nieuwe technische snufjes, en de Mohammed zaailingen die zijn kweekkast de komende maanden zullen bevolken. Kweekverslag.

De kleine Mohammeds staan deze week nog even in de tent, onder het Hans Panel van 100 Watt. Ik heb deze op de groeistand staan en hij hangt zo’n 20 centimeter boven de dames. Het gaat ondertussen gelukkig een stuk beter met ze, dan vorige week. Maar omdat in het paarse licht van de kweeklamp haast niet te zien is hoe de dames ervoor staan, heb ik ze maar even uit de tent gehaald voor de foto’s.

Tot nu toe heb ik deze keer te maken met drie strekkers en drie laagblijvers. Of dat de komende tijd ook zo blijft durf ik niet te zeggen. Maar om de strekkers wat steviger te laten worden heb ik wel een ventilator in de tent geplaatst. Hierdoor staat er een kunstmatige windkracht in de tent om de stammen steviger te maken. De kleine Mohammeds hebben momenteel een gemiddelde hoogte van 5,5 centimeter. Ik geef ze nog steeds 40 milliliter water met voeding per twee dagen.

Nieuwe snufjes

Nieuwe ronde, nieuwe kansen én ook nieuwe snufjes! Als eerste heeft de camera waar ik foto’s mee maak een upgrade gekregen. Ik ben namelijk van een Samsung S9+ naar de nieuwe Samsung S20 gegaan. Ik hoop dat jullie het terugzien in de fotokwaliteit. Ook nieuw in mijn arsenaal is een warmtebeeld camera. Vanaf nu kunnen we dus door mijn tent en de CNNBS G-Kits heen kijken. Ik zie nu al dat de lamp in de tent aardig wat warmte afgeeft.

Ik heb ook nog een kleine aanpassing gedaan aan het armatuur van de 315 Watt CMH kweeklamp. Deze heeft twee afstandhouders gekregen, in de hoop dat ie dan wat minder heen en weer wiebelt. Door het blazen van de ventilatoren beweegt het armatuur namelijk een kleine twee centimeter heen en weer. Normaal gesproken heb je daar geen last van. Maar omdat ik een camera aan het armatuur heb hangen gaat deze ook heen en weer, en dat komt natuurlijk niet ten goede van mijn kweekvideo’s.

Grote schoonmaak

Na de afgelopen kweekronde ziet de bodem van de CNNBS G-Kit XL er niet meer uit. Het ligt vol met aarde, stof en plantenresten, dus is het de hoogste tijd voor een grote schoonmaak. Maar voordat ik aan deze klus begin maak ik natuurlijk eerst de kast leeg, en stofzuig ik de bodem en de kieren van de aluminium profielen.

Nu de kast vrij is van stof en losliggend vuil, zitten er nog steeds een paar aardige vlekken op de bodem. Normaal ga ik die eerst te lijf met 80% schoonmaak alcohol, hier was ik door de coronacrisis al doorheen. Gelukkig had ik nog wel een spuitflacon met glasreiniger staan. Dit middel bevat veel alcohol en zal waarschijnlijk ook goed ontsmetten. Na het reinigen heb ik alles nog even goed nagedaan met water en droog gemaakt. De bodem ziet er weer tiptop uit, en is helemaal klaar voor de volgende ronde.

Het stroomverbruik van afgelopen kweek

De afgelopen kweekronde heb ik het stroomverbruik ook weer bijgehouden. Het grote verschil met de vorige kweekronde is dat ik de afzuiger alleen aan liet gaan als de luchtvochtigheid boven de 80% kwam, of als de lamp aan stond. Ik vroeg me namelijk af of ik hiermee mee kosten zou besparen. Ik liep echter meteen tegen een probleem aan. Doordat er maar vier planten in de grote kast stonden, lukte het haast niet om de 80% luchtvochtigheid te halen, in de eerste paar weken van de kweek. Hierdoor is de afzuiger in de eerste paar weken niet aangegaan als de lamp niet aan stond. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat de lucht in de kweekkast ververst wordt.

Goed. In de 12 weken die de kweekronde heeft geduurd, is er 346,3 kWh aan stroom verbruikt. In euro’s komt dat neer op het volgende: 346.3 kWh x € 0,22 = € 76,19. En dat is toch niet veel minder dan vorige kweekronde, want toen kwam ik uit op een verbruik van € 85,27. Het is maar een verschil van € 9,08 maar ja, elke euro is er één, en die kun je ook maar één keer uitgeven.

Het plan voor de komende maanden

Het plan van de nieuwe kweekronde is om een volledige Mohammed kweek te gaan doen. Zoals het er nu voor staat met vijf dames in de CNNBS G-Kit XL CMH en één dame in de Solar Space Bucket. Ik ga de groeiperiode (het 18/6 lichtschema) wat verlengen. Dat was nu één week en dat gaat terug naar twee weken. Zo hebben de dames wat meer tijd om zich goed te ontwikkelen voor ze in bloei gaan.

Dit gaat niet op voor de Solar Space Bucket maar daarover straks meer. De dames zelf komen deze ronde op op kokos blokken. Ik heb dit gedaan in verband met te veel water in de start van de kweek. Als ik de dames op aarde heb staan is het lastig te zien of ze droog staan of te nat. Maar omdat de kokos ondergrond duidelijk van licht naar donker kleurt als het nat wordt, moet dat probleem hiermee ook opgelost zijn.

Solar Space Bucket

Deze ben ik nu al een paar weken goed aan het testen en tot vandaag zag alles er goed uit. De afgelopen weken hebben we natuurlijk bijzonder mooi weer gehad met veel zonuren. Hierdoor zat er steeds voldoende stroom in de accu om de lamp 12 uur te laten branden. Tot vandaag dus, want het is de afgelopen dagen bewolkt en aan het regenen. En dus laadde accu niet voldoende op, om de lamp te laten branden. Dit is natuurlijk een probleem als er straks een plant in staat, want die heeft 12 uur licht nodig. Ik weet alleen nog niet of ik nou accuvermogen tekort kom of zonlicht. Daar hoop ik komende week achter te komen.

(K)weekvideo

Deze week heb ik helaas geen nieuwe kweekvideo voor je. Ik was namelijk gevloerd door migraine en een oorontsteking, en dus heb ik geen zin gehad om er een te maken. Sorry trouwe kijkers! Ik heb wel playlist van deze kweekronde in elkaar geklikt. Je moet er alleen even voor naar mijn kanaal op YouTube, want op één of andere manier kan ik hier geen playlist delen. Geniet ervan.

Volgende week onder meer in mijn kweekavontuur: wordt er gewogen? Zijn de kleintjes al verhuisd? En als de migraine wegblijft de eerste (k)weekvideo van deze ronde.

Willie Wietman

(advertenties)