(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De lijst met landen die zich profileren als koplopers in de legale cannabisindustrie groeit per week. Nadat eerder o.a. Canada, Israël, Australië, Griekenland, Colombia, Uruguay, Jamaica, Gibraltar, Thailand en Zimbabwe bekendmaakten dat ze vol inzetten op de wietindustrie, meldt nu ook Malta zich. Vanaf 2020 al wil de EU-lidstaat mediwiet exporteren, die uiteindelijk 1,4 miljard dollar per jaar moet opleveren!

 

Snelle omslag op Malta

De ambitieuze wietplannen van Malta, een dwergstaat in de Middellandse Zee met iets meer dan 400.000 inwoners, werden door minister-president Joseph Muscat bekendgemaakt, na afloop van zijn bezoek aan de VS en Canada. “En de export zal beginnen in het eerste kwartaal van volgend jaar”, aldus de baas van Malta tegenover de verzamelde media.

Daarmee voegt het eilandenrijkje zich dus bij een groeiend aantal landen dat brood ziet in de commerciële handel in cannabis, meestal medicinaal om mee te beginnen. En dan te bedenken dat Malta pas in 2018 (!) mediwiet legaliseerde. Jazeker, het kan snel gaan als het eenmaal gaat… zelfs in landen die altijd door conservatieve politici worden bestuurd, zoals Malta.

Innovatief zijn

Over vier jaar, dus in 2023, moet de export van medicinale cannabisproducten op Malta al goed zijn voor jaarlijks 1,4 miljard dollar (1,28 miljard euro). Volgens Dr. Muscat trek je als land internationale aandacht én investeerders aan als je ‘innovatief bent met ideeën en projecten’. Iets dat de minister-president naar eigen zeggen aan den lijve heeft ondervonden tijdens zijn zakentrip door Noord-Amerika.

In de hoofdstad Valletta op Malta zijn ze ervan overtuigd dat wiet de redding van hun economie is… [foto: Nicholas Courtney/Shutterstock]

Volgens nieuwszender TVM is Muscat vol vertrouwen dat Canadese bedrijven zullen gaan investeren in Malta. Al 20 ondernemingen hebben volgens hem een ‘letter of intent’ gestuurd naar Malta Enterprise, de regulerende instantie die toeziet op de meiwiet-business.

900 nieuwe banen dankzij (medicinale) cannabis

Muscat: “Wij schatten dat de export van cannabisproducten door deze 20 bedrijven in het derde jaar al de grens van 1 miljard euro overschrijdt en dat er 900 banen door worden gecreëerd. Echter, we zouden zelfs nog meer spelers kunnen aantrekken op dit gebied.”

Ja, pitchen kan ie wel de regeringsleider van Malta. En hij had tijdens de persconferentie in Canada aardige woorden over voor zowel het gastland als de VS, in de hoop de economische banden te versterken. “De sterkste interesse die we in New York tegenkwamen was die uit de sector van financiële dienstverlening (blockchain, red.). Hier in Canada betreft de interesse vooral medicinale cannabis.”

Join the club Malta! Al moeten we nog zien of alle landen echt al die miljarden gaan binnenharken die ze nu op papier zo glansrijk voorspellen. Want er bestaat nog altijd zoiets als een wet van vraag en aanbod, ook in de nieuwe wieteconomie van de 21ste eeuw…

[openingsfoto: p_saranya/Shutterstock]
(advertenties)