(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Statistics Canada heeft deze week weer nieuwe cijfers over de Canadese economie bekendgemaakt. Samengevat kan je stellen dat de groei er daar wel zo’n beetje uit is, met uitzondering van één sector: de legale cannabisbranche! Die draagt inmiddels al 8,26 miljard Canadese dollars bij aan het Bruto Nationaal Product van de tiende economie op de wereld.

Wietindustrie groeit in één jaar met 185%

Als geheel groeide de Canadese economie in juli, waarop de laatste cijfers betrekking hebben, niet meer ten opzichte van de maand ervoor. Maar die stilstand geldt zeer zeker niet voor de legale cannabis business. Die scoort nog altijd ‘dubbele groeicijfers’ en groeide volgens Statistics Canada sinds de landelijke legalisering van recreatieve wiet op 17 oktober 2018 met een waanzinnige 185 procent.

In totaal is de legale wietindustrie in Canada nu goed voor een bijdrage van 8,26 miljard Canadese dollar ofwel 5,65 miljard euro aan het BNP, wat ze aan de overkant van de oceaan gross domestic product noemen. Alleen al sinds de legalisering in oktober betekent dat een stijging van 848 miljoen euro.

Het totale BNP van Canada bedroeg op jaarbasis in juli trouwens 1.348 miljard euro, dus we moeten het ook niet overdrijven allemaal, haha. Maar toch; wiet is – na slechts 9 maanden legalisering – al goed voor 0,42 procent van de totale Canadese economie!

Legalisering edibles en concentraten boost groei nog meer

Maar dat is nog niet alles. Volgens Statistics Canada is de verkoop van illegale wiet sinds de legalisering gedaald met 21 procent. Dus legaal +185% en illegaal -21%… geen slecht resultaat voor negen maanden, zeg nou zelf.

En de vooruitzichten voor de legale wietindustrie worden er ook bepaald niet minder op. Want deze maand worden eindelijk ook edibles en ‘andere alternatieve cannabisproducten’ zoals topicals en concentraten gelegaliseerd in Canada.

[tekst gaat verder onder de foto]

De beslissing om recreatieve wiet te legaliseren is in alle opzichten – en zeker ook economisch – een slimme zet gebleken van Canada… [foto: Yarygin/Shutterstock]

En dat gaat niet over pindanootjes ook. Zo schatten de consultants van Deloitte dat de alternatieve cannabisproducten jaarlijks goed zijn voor een omzet van 1,85 miljard euro. En hun collega’s bij Lift & Co. en Ernst and Young gaan er van uit dat deze uitbreiding van de productkeuze zorgt voor een groei van 65 procent van de legale cannabisbranche!

Cannabisindustrie is banenmotor

Nog meer positief nieuws over de legalisering van wiet in Canada kwam afgelopen augustus. Toen meldde Statistics Canada dat ook de werkgelegenheid er wel bij vaart. In een jaar tijd waren er namelijk 6.570 banen bijgekomen dankzij de wietindustrie, een verviervoudiging.

Van de nieuwe jobs zijn er 60% in de teelt, oogst, verwerking en administratie. Nog eens 20% van de wietbanen zijn in verpakking, marketing en verkoop.

Oh ja, nog één ding. Bij de stijging van de bijdrage van de legale cannabisbranche aan het BNP van Canada is hennep NIET inbegrepen. En ook die bloeit in Canada volop: volgens het statistiekbureau stijgt het arsenaal hennepvelden van 16.673 hectare vorig jaar naar 33.386 hectare dit jaar. Ofwel een heel fijne verdubbeling!

[openingsfoto: Mc_Cloud/Shutterstock]
(advertenties)