(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De tv-week in Nederland begint goed dit jaar, want woensdag 4 januari is er een 40 minuten durende Reporter documentaire te zien over cannabis. Verslaggever Jos Slats ging naar Colorado en bezocht o.a. een grote legale kwekerij, oud-profwielrenner en tegenwoordig wietwinkelier Floyd Landis en ‘een dolblije belastingdirecteur’.

Drie jaar legale wiet in Colorado

Op woensdag 4 januari 2017 zendt KRO-NCRV onder de titel “Foute Shit! De Lange mars naar legalisering van cannabis” een 40 minuten durende documentaire uit over de cannabis-industrie in Colorado, de eerste Amerikaanse staat die drie jaar geleden cannabis legaliseerde.

In de hoofdstad Denver is sprake van een groene gold rush. Het is een van de weinige steden in de Verenigde Staten die geen last hebben van de economische crisis. De cannabis-industrie was in 2016 goed voor een omzet van bijna 1 miljard dollar, inclusief zo’n 180 miljoen dollar belastingafdrachten.

Iedereen blij

Programmamaker Jos Slats interviewt de dolblije directeur van de statelijke belastingdienst die uitlegt dat een groot deel van de fiscale inkomsten wordt gebruikt voor het opknappen van scholen in Colorado. Voor het programma “Foute Shit!” draaiden de camera’s ook in de kwekerij van Tiffany Goldman. Maandelijks produceert haar bedrijf enkele honderden kilo’s legale wiet. Verlichting uit Nederland zorgt voor optimale groei-omstandigheden.

Ook bezoekt “Foute Shit!” de launch party van Floyd’s of Leadville, het bedrijf van oud-tourwinnaar (en dopingzondaar) Floyd Landis die een nieuwe start maakt als cannabisondernemer. Landis brengt een high makende cannabis huidcrème op de markt voor wie discreet in hoger sferen wil raken. Van illegale doping dus, naar legale dope. Floyd zelf maakt er geen geheim van dat hij ook in zijn wielerjaren wel eens een jointje rookte. “Ik vind het lekker.”

“Foute Shit!” stelt vast dat Nederland niet langer het gidsland is als het gaat om soft drugs, maar dat de kunst van het wietkweken nog altijd wordt afgekeken in the Netherlands. Veel cannabiskwekers in Colorado maken dankbaar gebruik van Nederlandse (high)technologie.

Het programma wordt op woensdag 4 januari uitgezonden op NPO2, om 21.10 uur (na De Slimste Mens)

Update: check HIER ook de recensie van ‘Foute Shit!’ op RollingStoned, met een ietwat kwalijke hoofdrol voor Bedrocan’s cannabisonderzoeker Arno Hazekamp

(advertenties)