(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 #1  Het lijkt soms of iedereen in Nederland zich bemoeit met wiet: van burgemeesters tot politie en van politici tot hulpverleners. Maar er is uiteindelijk maar één iemand naar wie we moeten luisteren en dat is de rechter. En laten die nou juist steeds vaker het krakkemikkige gedoogbeleid veroordelen. De achterdeur van de coffeeshops is een zootje vinden ze bijvoorbeeld, en daarom gaan steeds vaker rechtszaken ‘stuk’. En ook de nummer 1 in onze eigen (s)hitlijst van dit jaar is een gerechtelijke uitspraak waarin het OM op haar bek gaat. Het maakt volgens de rechter namelijk niks uit hoe groot je 5 wietplanten zijn, ook al zijn ze zoals in dit geval bijna twee meter 🙂

Goed nieuws voor iedereen in Nederland die zich netjes aan het gedoogde aantal van vijf wietplanten houdt. De rechter in Leeuwarden heeft in een vonnis (nogmaals) bepaald dat de grootte van de planten niet uitmaakt, zelfs niet als je daarmee veel meer dan de toegestane gebruikershoeveelheid van 30 gram wiet in bezit hebt!

Vijf enorme wietplanten in de tuin

Met het vonnis dinsdag in de rechtbank van Leeuwarden wordt (opnieuw) bevestigd dat het voor de wet niets uitmaakt hoe groot je wietplanten worden in de tuin, het gaat puur om het aantal – en dat mogen er dus 5 zijn.

Smakelijke nederlaag dus voor een hitsige officier van justitie – in dit geval Margreeth Meijer geheten – die een man uit Drachten aan de gerechtelijke schandpaal wilde nagelen omdat hij vijf joekels van wietplanten – met een schitterende hoogte van 170 centimeter – in zijn tuin had weten te kweken. En dan waren de dames nog niet eens helemaal oogstrijp toen de politie ze op 14 september kwam rippen…

Geen recht op 5-plantenregel?

9

Vrede zij met de 5-plantenkwekers 😉

Volgens de openbaar aanklager had de 38-jarige Drachtster geen recht om zich te beroepen op de fameuze 5-plantenregel in Nederland (zie voor een duidelijke uitleg hierover deze column van RollingStoned columnist en advocaat Mr. Veldman), omdat de planten zo groot waren geworden… Als de man een boete van 250 euro zou betalen was de kous daarmee juridisch gezien af.

Daar had onze superkweker echter helemaal geen zin in. Vandaar dat hij deze week mocht komen opdraven in de rechtbank, zich beroepend op de gedoogregel dat je 5 wietplanten mag hebben.

Uitspraak Hoge Raad

Officier van justitie Meijer ging er nog maar eens met gestrekt been in: hier was toch zeker geen sprake meer van wietplanten maar van ‘hennepbomen of -struiken’. En deze ‘heel grote planten’ zouden dus veel en veel meer dan 30 gram wiet opgeleverd hebben, kortom alle reden voor een veroordeling. Daarbij haalde ze wat oude uitspraken erbij uit 2005 en 2010 die haar gelijk moesten aantonen.

Jammer alleen dat deze overijverige en duidelijk wiethatende aanklager vergeten was de meest belangrijke en recentste uitspraak uit 2012 – van de Hoge Raad nog wel, dus van de allerhoogste gerechtelijke instantie in Nederland! – mee te nemen. Daarin staat namelijk toch echt dat het aantal hennepplanten doorslaggevend is zolang niet kan worden vastgesteld dat de wiet van meer dan 5 planten komt en zolang er dan geen sprak is van ‘beroeps- of bedrijfsmatige teelt’ geldt die goeie ouwe gedoogregel van 5 planten.

Rechter geeft vrijbrief voor 5 wietplanten

Vanzelfsprekend kweekte de man uit Drachten puur voor eigen gebruik, zo verklaarde hij. Weliswaar deels uit nood – werkloosheid – geboren, maar toch niet meer dan 5 planten.

Rechter Bauke Jansen was het ermee eens en gaf de officier van justitie een mooi standje:  “Het OM had deze zaak niet moeten oppakken.”

Vrijspraak dus voor deze succesvolle Friese 5-plantenkweker, en een vrijbrief voor ons allen om goed ons best te gaan doen in de tuin komende zomer! 😉

[openingsfoto: Iriana Shiyan/Shutterstock]
(advertentie)