(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met de oogst van haar Blue Berry’s schrijft Minnie het eerste kweekverslag van 2017 op RollingStoned. Ze heeft de planten extra lang laten staan voor een optimale smaak en een krachtig effect. Het knippen liet ze over aan haar vriendje Elmo.

Voor ik van start ga met mijn oogstverslag wens ik iedereen een gelukkig, vruchtbaar en stoned nieuwjaar! Hebben jullie genoten van de feestdagen? Wij ook, en dan vooral tijdens de kerst, want toen hebben we de eerste twee (van de vijf) Blue Berry’s geoogst.

Bij mijn vorige verslag van twee weken geleden was de plant die links vooraan in mijn kweektentje stond eigenlijk al wel klaar voor de oogst. Elmo stond al met de schaar in de aanslag, maar mocht van mij nog niet oogsten. Zoals ik uitlegde laat ik mijn wietplanten namelijk graag wat langer staan. De wiet wordt er rijper van en naar mijn mening ook lekkerder. Het effect van de wiet verandert ook wanneer je wat langer wacht met oogsten. Dit komt omdat een klein deel van de THC in de plant, omgezet wordt in CBN. Wiet die langer heeft kunnen staan geeft daardoor een wat stoneder, lomer effect – perfect voor een goede nachtrust.

Het lang laten afrijpen heeft helaas ook zijn nadeel. Het afbreken van de THC in CBN zorgt voor een stoned effect, maar als je te lang wacht breekt er teveel THC af waardoor de wiet minder potent is. Daarnaast kunnen bij sommige wietsoorten een soort banaantjes in de toppen ontstaan. Deze banaantjes zijn in feite mannelijke stampers en bevatten ook stuifmeel. De vrouwelijke wietplanten maakt zulke mannelijke stampers aan als overlevingsmechanisme. Omdat ze aan het einde van haar bloeifase nog altijd niet bevrucht is, probeert ze op deze manier zichzelf maar te bevruchten.

Oogsten in etappes

Omdat niet alle vijf de planten tegelijk klaar waren, hebben we ze in etappes geoogst. De plant in het midden en de plant rechts voor gingen een week later om, en de dame rechts achter ging op 1 januari om. De reden dat ik ze niet allemaal in een keer knip is tweeledig. Aan de ene kant waren dus niet alle planten tegelijk oogstrijp, en aan de andere kant hoeven we op deze manier niet alles in één keer te knippen.

De plant links achter zal niet heel veel opleveren omdat ik de hoofdtop bij het ombuigen aan het begin van de kweek, per ongeluk brak. Soms, wanneer de stam maar half gebroken is overleven ze het wel, dan kun je de breuk herstelen met een stuk tape. Als een soort pleister. Maar helaas was deze te ver gebroken en was de hoofdtop niet meer te redden. Toch heb ik haar laten staan omdat de zijtopjes toch iets op kunnen leveren. Zonder de hoofdtop krijgen de zijtoppen meer energie en kunnen die nog aardig dik worden.

Na het oogsten kun je ze met blad en al ophangen om te laten drogen, maar Elmo vind het fijner om ze meteen te knippen. Het knippen gaat dan wat makkelijker en ook duurt het drogen wat minder lang. Zelf knip ik de planten trouwens helemaal niet omdat ik mijn aandacht er nooit lang bij kan houden. Gelukkig vindt Elmo het leuk om te doen.

Dikke kus, Minnie

(advertenties)