(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag werd de wietwet van D66 met 77 stemmen tegen 72 door de Tweede Kamer aangenomen. Coffeeshops, de meeste dan toch, blij want die kunnen voortaan wiet legaal inkopen. Voor medicinale cannabisgebruikers gloort er hoop, want die krijgen een uitzonderingspositie. Blijft over de vreedzame thuisteler die wat planten voor eigen, niet-commercieel gebruik heeft. Daarvoor is in de wet niks geregeld helaas. Dit plus een analyse van de almachtigheid van de VVD met betrekking tot de toekomst van cannabis!

Achterdeur eindelijk gekraakt

Iedereen – op de bekende zuurpruimen van christelijke en liberale huize na – was blij dinsdag. Er komen binnenkort wellicht commerciële wietkwekerijen met vergunning, speciaal voor de aanvoer van wiet naar coffeeshops. En het aanbod moet ook nog eens gevarieerder ten bate van de medicinale gebruikers van cannabis, die nu te weinig keuze hebben bij ’s lands enige wietteler Bedrocan. Misschien dat sommigen zelfs thuis hun medicijn mogen gaan kweken als er niks in het officiële aanbod zit dat effectief is.

Na 41 jaar gedoogbeleid is dan eindelijk de achterdeur opengegooid, hoera!

Nu geen meerderheid in Eerste Kamer

Maar iedereen moet nog niet direct de polonaise gaan lopen nu, want er zitten nog wat haken en ogen aan het wetsvoorstel voordat we de eerste wietplant met staatskeuring voor de coffeeshops zien bloeien. Zo moet de Eerste Kamer zich nog over de wet van D66 parlementariër Vera Bergkamp – die we natuurlijk nog van harte feliciteren met de winst – buigen. En laten de partijen die in de Tweede Kamer voor een meerderheid zorgden daar nu geen meerderheid hebben, vooral omdat de VVD zo hypocriet is als de pest…

Definitief besluit na verkiezingen en nieuw kabinet

Alles hangt eigenlijk af van de VVD. De partij van onze premier Rutte die wiet rotzooi en troep noemt en het presteerde om de twee slechtste ministers van justitie – en VVD partijgenoten uiteraard – in de Nederlandse geschiedenis achter elkaar te benoemen: Ivo Opstelten en Ard van der Steur. (Beiden afgetreden vanwege een softdrugszaak, dat dan weer wel haha) Hoe dan ook, nu is de VVD tegen het reguleren van wiet, zowel in de Eerste als Tweede Kamer.

Maar dit is Nederland, dus de meeste mensen verwachten wel dat de liberalen ná de komende Tweede kamerverkiezingen wél voorstander blijken te zijn van de nu aangenomen wietwet, wanneer er een nieuw kabinet is gevormd. En dat ook de fossielen in de Eerste Kamer vervolgens braaf ja stemmen, want de behandeling van de wet daar wordt sowieso over de komende verkiezingen heen getild…

De vlag kan uit en de ballonnen opgepompt: coffeeshops kunnen straks wellicht legaal wiet inkopen! [foto: Luca Santilli/Shutterstock]

Verboden waar is gouden handel

Goed, dat is de politiek. Nu de werkelijkheid van buiten Den Haag. De echte, geharde broodkweker zal wiet blijven kweken en die bijvoorbeeld aan het buitenland of op de zwarte markt hier in Nederland verkopen. Dus wat dat betreft moeten we ook niet naïef zijn: een flink deel van onze wiet wordt geëxporteerd en zolang ze in geen enkel Europees land cannabis volledig gelegaliseerd hebben, blijft wiet dus interessant voor de ‘georganiseerde misdaad’, ‘criminele netwerken’ of hoe je de jongens die de kiloknallers kweken ook wil noemen.

Als de tegenstanders zeggen dat deze nu aangenomen regulering van de wietteelt voor coffeeshops weinig doet voor het bestrijden van de criminaliteit hebben ze dus (deels) gelijk. Er zal wietcriminaliteit bijven bestaan zolang de winstmarges door de illegaliteit van het product de moeite waard blijven.

Geen legale thuisteelt 5 planten

Wat echter het grootste punt van zorg is in dit D66 wietwet-traject is het absoluut negeren van de niet-commercieele thuiskweker, jij en ik dus die ongeveer vijf wietplanten per cyclus of zomer telen, puur voor eigen gebruik en om aardig te zijn voor vrienden en minderbedeelden wat cannabisbezit en/of geld betreft. Geen enkel woord daarover, behalve dat alle niet gereguleerde wietteelt ‘keihard’ wordt aangepakt.

En dat is natuurlijk belachelijk! Alsof 5 wietplanten bij jou of mij thuis ineens ‘crimineel’ zouden zijn. Nee, dit gemis is nog een zekerheidje voor het blijven voortbestaan van een zwart cannabiscircuit. Nog niet de helft van alle 500.000 Nederlandse cannabis consumenten koopt namelijk zijn wiet in de coffeeshop en we wagen te betwijfelen of er een enorme aanwas zal komen vanuit de huidige thuistelers/kopers naar de shops als die straks ineens ‘staatswiet’ in de weckpotten hebben zitten…

Hasj, wietolie en edibles

Over het al dan niet mogen blijven van hasj in ons land, bijvoorbeeld van onze Marokkaanse vrienden uit het Rifgebergte, mag je ook gerust twijfelen. Want die handel was, is en zal voorlopig ook in handen van de ‘criminele bendes’ blijven, wat dacht je dan?

En hoe zit het met concentraten, cbd en thc olie en edibles? Geen woord. Of het moet zijn dat thc olie gewoon op lijst I van de Opiumwet blijft staan, als harddrugs dus. Dat kan je toch niet meer serieus blijven volhouden als de halve wereld het inmiddels volledig legaal heeft gemaakt?

Flitsende start

Kortom, het begin is er en dat is al meer dan we in de afgelopen veertig jaar hebben kunnen zeggen. Hulde en driewerf hoera daarvoor!

Maar een flitsende start betekent nog zeker niet dat we de finish al in zicht zien. Al gloort er absoluut hoop omdat je één ding zeker van de politiek kan zeggen: opportunistisch draaien is voor geen enkele VVD’er een probleem, dus deze wietwet zou zomaar eens werkelijkheid kunnen worden, later in 2017…

[openingsfoto: Vladimir Stankovic/Shutterstock]
(advertentie)