(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je je in Nederland enigszins aan de kromme gedoogregels wil houden, kun je het best niet meer dan 5 planten kweken. Door enten kun je met 5 planten toch 10 verschillende soorten kweken. Of bijvoorbeeld één moederplant houden, die stekken van 5 soorten levert. De techniek is op zich niet moeilijk, maar het is wel heel belangrijk dat alles waar je mee werkt, zo steriel mogelijk is. Neem dus nieuwe, chirurgische messen, werk met rubber handschoenen en doe het allemaal zo schoon mogelijk. Het is ook belangrijk dat je snel te werk gaat.

Het is heel belangrijk dat je zo snel en zo steriel mogelijk te werk gaat

In het kort komt het er op neer dat je een stekje van de ene plant, op de stam of een tak van een andere plant laat groeien. De tak waarop je het stekje laat groeien moet hierbij iets dikker zijn dan het stekje wat je erin gaat zetten. De basis, waar de stek op moet komen snijd je eerst recht af (1), en daarna maak je een V-vorm (2 en 3).

Het stekje zelf snijd je in een omgekeerde V-vorm, eerst snijd je hem daarvoor schuin af (1) en daarna snij je hem aan de andere kant ook schuin af (2). Zodoende passen de twee delen als twee puzzelstukjes in elkaar. Klik op de plaatjes voor een vergroting, het gaat bij de plaatjes alleen even om aan te geven hoe je moet snijden.

Na het snijwerk pas je de delen in elkaar, het kan geen kwaad om hier wat clonex stekkengel bij te gebruiken. Daarna verbind je de ent zelf met een stukje ducktape. Blijf steeds zo schoon mogelijk werken!

Een geënt takje is in principe een gewone kloon, alleen groeit hij in plaats van in een stekkenblokje, aan een tak van een andere plant. En die kun je niet in een propagator zetten zoals je bij een stek zou doen. Om ervoor te zorgen dat je geënte tak vochtig genoeg blijft, besproei je hem en doe je een doorzichtige plastic zak tot voorbij de ent over de tak heen. Laat hem dagelijks even ademen en besproei dan opnieuw met schoon water.

Een geënt takje is in principe een gewone kloon, alleen groeit hij in plaats van in een stekkenblokje, aan een tak van een andere plant

Schrik niet als de blaadjes aan het geënte deel vergelen, dit is normaal. Om te overleven gaat het takje een beetje op zijn eigen blad kannibaliseren tot de ent is aangegroeid. Ook kan het takje er wat zielig bij staan. Dit is ook normaal, geef het wat tijd. Als je ziet dat de geënte tak omhoog begint te groeien kun je de plastic zak er af halen. Zodra de ent goed geheeld is kun je ook het ducktape verwijderen.

0213112222

Alles vanaf de ent is nu een andere soort als alles voor de ent, je kunt zo veel soorten enten als je wilt, zolang je plant maar gezond is en je takken genoeg hebt. Succes met enten! Je moet er even wat handigheid in krijgen maar dit kan het resultaat zijn:

(advertentie)