(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je de beelden ziet die de Guardia Civil heeft gemaakt van ‘Operatie Tuinen’ denk je dat ze het magazijn van Bol.com hebben overvallen. Maar het is toch echt de stash van een zeer professionele wietorganisatie, die onder meer het eindproduct richting Nederland verscheepte. De Spaanse politie spreekt over in ieder geval een nationaal en Europees record qua afgepakte kilo’s wiet: 32.370,2 kilo om precies te zijn. Wellicht is het zelfs een wereldrecord, want wij hebben nog nooit gehoord van een nog grotere partij toppen…

Meer dan een miljoen wietplanten

‘La operación Jardines’ is dus de meest succesvolle anti-cannabisactie van de Guardia Civil ooit. Op vier plekken onder de Spaanse zon sloegen de agenten in de afgelopen tijd keihard toe: Toledo, Ciudad Real, Valencia en Asturias.

De cijfers zijn zonder meer indrukwekkend te noemen. Om te beginnen dus die 32.370 kilo toppen, waar volgens schatting van de autoriteiten liefst 1,1 miljoen wietplanten voor nodig zijn geweest! Al dat lekkers brengt Sinterklaas helaas niet meer naar de afzetmarkten in Spanje zelf, Duitsland, België, Zwitserland en… Nederland. Bij de invallen zijn 20 mensen gearresteerd: 9 mannen en 2 vrouwen in de leeftijd 20 tot 59 jaar.

Vezelhennep blijkt gewoon echte wiet te zijn

Het balletje begon te rollen toen de politie in Villacañas (Toledo) enkele zogeheten ‘industriële hennepplantages’ doorzocht, waarvan normaal gesproken dus CBD-producten en dergelijke van worden gemaakt. Maar hier draaide alles om ‘echte wiet’ en de eigenaren/hoofdverdachten kochten de enorme hoeveelheid wietzaadjes in bij een ander bedrijf dat ook op hun naam staat.

In oktober volgde een inval in Almagro in vier kassen, waar 37.000 wietplanten reeds lagen te drogen. Ook lag er een berg wietafval van vierduizend kilo in zakken. Van beide locaties ging de handel door naar Valencia, aldus de speurneuzen.

De vacuüm-trek-machines draaiden op volle toeren

Uiteraard werd ook die loods van de organisatie vakkundig uitgekleed door de Guardia Civil. Zo ripten de agenten hier 30.530 kilo wiettoppen – alles netjes vacuum getrokken – 21.600 wietplanten en 231.200 cajetillas de cogollos de marihuana (gripzakjes met consumentenporties wiet). Daarbij vergeleken valt de 20 kilo pollen (kief/hasj) eigenlijk een beetje tegen.

Nou ja, records zijn er alleen maar om ooit weer te verbeteren zullen we maar denken, dus nemen we afscheid van deze 32,4 ton toppen – goed voor een fraaie 64 miljoen euro – met onderstaande (laatste) beelden:

(advertentie)