(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook in hoger beroep werd de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner in Rusland veroordeeld tot 9 jaar cel en dat vanwege het bezit van slechts 0,7 gram cannabis in een vaporizer cartridge. Woedende cannabisactivisten in Washington D.C. besloten daarom tot een opvallend protest met een megagrote joint en vele fakkels met groene rook. Behalve Poetin kreeg ook de eigen president Joe Biden nog een boodschap mee…

Basketbalster is politieke pingpongbal tussen ruziënde grootmachten

Dat het niet echt lekker gaat tussen Rusland en de VS is een understatement. De arrestatie en veroordeling – inmiddels tot twee keer toe – van professioneel basketbalster Brittney Griner in Moskou kan dan ook niet los worden gezien van de politieke spanningen tussen beide grootmachten. Velen denken dat het hier puur om een politieke move van de Russen gaat, zodat ze weer wat extra onderhandelingsmateriaal op zak hebben.

Maar dat materiaal betreft wel een jonge vrouw die voor een pietluttig beetje cannabis wreed bestraft wordt. Het zou zelf niet eens om THC maar om minder dan één gram CBD gaan, al is dat bij Poetin thuis net zo verboden uiteraard. Of het tot een gevangenruil komt tussen de VS en Rusland is koffiedik kijken.

De voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur Bill Richardson is al in Moskou geweest om te onderhandelen. Hij gelooft dat Brittney misschien nog voor het einde van dit jaar vrij kan komen, evenals haar landgenoot Paul Whelan, een oud-marinier die 16 jaar kreeg voor ‘spionage’.

Brittney Griner zoals we haar altijd zouden moeten zien: op het basketbalveld (en niet voor een beetje cannabis jarenlang in een Russische gevangenis). [foto: Keeton Gale/Shutterstock]

Heel veel groene rook bij Russische ambassade in Washington

Boze cannabisactivisten in Washington D.C. wachten dat echter niet allemaal lijdzaam af. Onlangs kwamen ze samen voor de Russische ambassade aldaar om te protesteren tegen de arrestatie (al in februari van dit jaar) en veroordeling van de basketbal superster.

“Net als dat het onacceptabel voor Amerikanen is om achter de tralies te zitten voor het simpele bezit van cannabis, is het absoluut onacceptabel voor een Amerikaan om in een Russische goelag te zitten”, zegt Adam Eidinger van protestorganisator DC Marijuana Justice tegen de beroemde krant The Washington Post.

Vanzelfsprekend begon de ‘smoke out’ exact om 4:20 uur. Deelnemers waren aangemoedigd om hun eigen vaporizer cartridges mee te nemen naar het protest bij de Russen voor de deur. Net als de Amerikaanse regering al eerder zei, zijn ook onze wietvrienden in de States ervan overtuigd dat Brittney door Poetin als een pion wordt gebruikt in zijn oorlog tegen Oekraïne.

Cannabisactivisten spreken zowel Poetin als Biden aan

Maar wat het meest opviel, was de gigantische joint die de betogers meedroegen, met daarop de niet mis te verstane tekst:

“Free Britney Griner and the Russians from Putin”

Dat stond op de ene kant in het Russisch (!), maar ook op de andere kant van de enorme opblaasbare joint stond een boodschap. Dit keer gericht aan de president in eigen land, Joe Biden. Die heeft onlangs aangekondigd dat iedereen die in een federale gevangenis in de VS zit voor simpel bezit van cannabis wordt vrijgelaten. Vandaar de tekst:

“Free 420 Prisoners”

Want ook in eigen land is er nog genoeg werk aan de winkel, vinden de demonstranten. “Wij roepen de president op om nog een stap verder te gaan en ook gratie te schenken aan veroordeelde Amerikanen die vastzitten voor andere niet-gewelddadige cannabismisdrijven zoals dealen en kweken. Het zijn deze gevangenen die president Biden’s pardon het hardste nodig hebben”, aldus de boze blowers…

(advertentie)