(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Acteur, comedian en muzikant in The Blues Brothers Jim Belushi (68) timmert de laatste jaren aan de weg als boer. Zijn eerste en enige gewas is cannabis. Afgelopen week opende hij een dispensary voor recreatieve wietverkoop op een bijzondere locatie: op het Saint Regis (Akwesasne) Mohawk Tribe territory. Ofwel, een reservaat voor native Americans – zoals we indianen tegenwoordig noemen – in het noorden van de staat New York.

Jim Belushi boert goed met zijn craft cannabis

Jim Belushi kennen we ook als de broer van de legendarische en vroeg overleden Blues Brothers-acteur John Belushi. In 2015 had Jim er een beetje genoeg van in Hollywood en kocht hij een boerderij in de staat Oregon, waar hij cannabis ging verbouwen op 38 hectare vruchtbare landbouwgrond in Eagle Point. Oregon was een van de eerste staten in de VS die recreatieve wiet legaliseerde, vandaar.

Inmiddels zijn er ook al vestigingen van Belushi’s Farm in de staten Colorado, Oklahoma, Illinois en Massachusetts. En sinds vorige week, toen de boerende acteur samen met vertegenwoordigers van de native Americans het lintje van de dispensary doorknipte, is de biologische craft cannabis van Jim dus ook te koop in New York.

LEES OOK: Jim Belushi kondigt Blues Brothers wiet aan!

Jim Belushi (vierde van links) met zijn nieuwste cannabis zakenpartners in New York state…

Deel opbrengst wietverkoop gaat naar ’tribal programs’

Volgens de Amerikaanse wetgeving mogen de inheemse, oorspronkelijke bewoners van de VS op het grondgebied van hun reservaten ook legaal wiet kweken en verkopen (en casino’s openen bijvoorbeeld). Daar wordt inmiddels gretig gebruik van gemaakt, met als meest recente voorbeeld dus de Belushi Farm dispensary aan de State Route 37 in de plaats Akwesasne, nabij de Amerikaans-Canadese grens in Franklin County.

De meerderheid van de aandelen van deze nieuwste Belushi franchise wietwinkel is overigens in handen van Saint Regis tribal member Zach Oakes. Volgens de raad die het reservaat in New York bestuurt, gaat de opbrengst van hun wietverkoop naar ’tribal programs and services’ voor de Mohawks.

Indianen lopen met legale wietverkoop voor op de staat

In december 2021 begon de Saint Regis Tribal Council met het toekennen van licenties voor cannabis dispensaries. Daarmee lopen de Mohawks gek genoeg flink voor op de licenties die de staat New York zelf aan legale wietverkopers uitgeeft, meldt de lokale nieuwssite Syracuse.com.

Sterker nog; de wietwinkels van de indianen zijn momenteel de enige (!) die operationeel zijn in de staat New York, sinds daar het bezit van wiet voor mensen van 21 jaar en ouder werd gelegaliseerd op 21 april 2021. Volgens de autoriteiten worden er echter nog dit jaar ‘een beperkt aantal licenties’ uitgereikt aan gewone – dus niét door native Americans – gerunde dispensaries.

Wietbusiness is populair onder de inheemse Amerikanen

Maar voorlopig hebben de indianen in New York het gehele legale cannabisrijk nog voor zichzelf, met een dozijn dispensaries op het territorium van de Mohawks in Akwesasne. Nou ja alleen… ze moeten de lucratieve wiettaart wel delen met hun broedervolken van de Cayuga Nation, de Seneca Nation of Indians en de Oneida Indian Nation. Want ook die hebben allemaal al dispensaries of wietkwekerijen op hun land geopend.

Als je trouwens de olijke avonturen van de acterende cannabisboer Jim Belushi wil volgen, raden we je aan om de realityserie ‘Growing Belushi’ op DiscoveryPlus te bekijken!

(advertentie)