- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Wat zijn F1 hybrides en hoe verschillen ze van andere wietzaden?
Gelijk met het nieuwe jaar lanceerde hofleverancier Royal Queen Seeds een nieuwe lijn F1 hybrides. Een 8-tal nieuwe wietsoorten waar het zadenbedrijf al sinds 2019 aan werkt. Zaden die over extra hybride groeikracht beschikken, en waarvan alle planten zeer uniform opgroeien. Maar wat zijn F1 hybrides eigenlijk, en hoe verschillen ze van andere wietzaden?
In het persbericht dat we van Royal Queen Seeds kregen worden de acht nieuwe variëteiten aangeprezen als zaden die de cannabismarkt voorgoed zullen veranderen. Ze zouden net zo revolutionair zijn als autoflowers, toen die in de jaren ’90 voor het eerst op de markt kwamen. F1 hybrides beschikken namelijk over extra groeikracht en groeien daarnaast ook nog eens opmerkelijk uniform op, en zijn dus zeker de moeite van het kweken waard.
Wat zijn F1 hybrides?
Dat gezegd hebbende zijn F1 hybrides echter verre van nieuw in de wietwereld. Ze worden namelijk al jaren door diverse zadenbanken geproduceerd, juist vanwege de gewilde eigenschappen op het gebied van uniforme en explosieve groei en bloei. Veel wietsoorten van Serious Seeds, zoals AK-47 en Strawberry AK zijn bijvoorbeeld F1 hybrides. Spiff Seeds heeft Jack F1, Dutch Passion onder andere Think Different, en zo zijn er tal van F1 hybrides op de markt.
Op CNNBS hebben we ook vaker over F1 hybride wietzaden geschreven, omdat deze zaden zeer aantrekkelijk zijn voor thuiskwekers. Ze groeien meestal namelijk zeer uniform op, wat betekent dat elke plant van dezelfde soort min of meer even hoog wordt en dezelfde groei- en bloei-eigenschappen laat zien. Dat niet alleen want F1 hybrides groeien ook nog eens merkbaar sneller en leveren vaak ook een betere oogst op dan ‘gewone’ kruisingen.
F1 wietzaden zijn in feite simpelweg de eerste generatie nageslacht van een kruising tussen twee verschillende wietsoorten. De extra groeikracht (hybride groeikracht) ontstaat echter pas wanneer de ouders van zo’n eerste generatie stabiele en uiteenlopende soorten zijn. Dit kan bijvoorbeeld een kruising zijn tussen een inheemse indica uit Afghanistan en een inheemse sativa uit het oosten van Azië.
Dit soort zaden noem je pure breed strains of IBL strains. IBL staat voor Inbred Line, en betekent dat het een wietsoort is die vele generaties met zichzelf is gekruist. Hierdoor zijn het vaak inheemse landrassen maar het kunnen ook door mensen terug gekruiste rassen zijn. In dat geval duurt het gemiddeld zo’n 10 generaties van terugkruisingen om een IBL soort te creëren. Vandaar dat Royal Queen Seeds ook al sinds 2019 aan hun nieuwe lijn F1 hybrides werkt.
Waarom is een F1 hybride stabieler?
F1 wietzaden staan onder meer bekend als zeer uniforme wietzaden, wat betekent dat de planten allemaal min of meer over dezelfde eigenschappen beschikken. Een gewilde eigenschap voor wietkwekers, die graag een egaal veldje wietplanten hebben, zodat alle planten ongeveer even hoog worden en het eindproduct voorspelbare eigenschappen heeft. Maar waarom zijn F1 hybrides eigenlijk zo stabiel?
Daarvoor moet je enige kennis hebben over de erfelijkheidsleer. Als je wel eens over de experimenten van Mendel met erwtenplanten hebt gelezen, dan snap je het waarschijnlijk wat makkelijker. In eenvoudige schema’s schreef Mendel de dominante en recessieve eigenschappen van zijn erwtenplanten, waarmee hij de percentages van erwtenplanten met bepaalde eigenschappen in het nageslacht van een kruising leerde voorspellen.
Hieronder zie je zo’n schema. De hoofdletter staat voor een dominante eigenschap, en de kleine letter voor een recessieve eigenschap, bijvoorbeeld groene toppen (B) en paarse toppen (b). Op de horizontale as staat de ene ouder, en op de verticale as de andere ouder. Beide ouders hebben in dit geval groene toppen, aangezien dat de dominante eigenschap is die tot uitdrukking komt. Van het nageslacht heeft zo’n 75% groene toppen (BB of Bb) maar ongeveer 25% van het nageslacht zal paarse toppen krijgen (bb).
In het geval van een kruising tussen twee IBL soorten, zullen beide ouders waarschijnlijk homozygoot zijn voor de kleur van de toppen; BB als ze groene toppen hebben en bb als ze paarse toppen hebben. Zetten we deze kruising in een schema, dan zie je dat alle planten dezelfde eigenschap zullen erven. Namelijk groene toppen, oftewel Bb. Kijk maar:
Hoe ontstaat hybride groeikracht?
F1 hybrides staan niet alleen bekend om hun uniformiteit, maar ook om hun hybride groeikracht. Dit zorgt er bij wietplanten voor dat ze zo’n 25% sneller groeien en meer opbrengst leveren. Dit komt omdat hybrides voor de meeste eigenschappen twee verschillende chromosomen hebben, zoals je ook in het schema hierboven kunt zien. Dit vergroot de kans dat het optimale en dominante chromosoom tot uitdrukking komt, en verkleint tegelijkertijd de kans op genetische defecten.
Acht nieuwe F1 hybrides
Nu je weet wat F1 hybrides zijn en wat de voordelen ervan zijn voor wietzaden, stellen we je met veel plezier voor aan de nieuwe F1 wietsoorten van Royal Queen Seeds. Je vindt ze allemaal op deze pagina op de website van Royal Queen Seeds en het zijn allemaal autoflowers. Ze zijn dus niet alleen uniform en snelgroeiend maar ze bloeien ook nog eens automatisch. Ideaal dus om deze zomer buiten te kweken.
Meer informatie over de nieuwe F1 hybrides en het kweekprogramma van Royal Queen Seeds vind je op deze speciale landingspagina dat het zadenbedrijf voor hun nieuwe lijn maakte.