(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tony heeft vier prachtige Super Silver Haze planten gekweekt in zijn mooie en ook zeer ruime Gorilla kweektent. Het formaat van de planten valt hem wat tegen, en hij vraagt zich af of dat niet wat beter kan. Bijvoorbeeld met grotere potten, meer of minder planten of een andere opstelling. Muna denkt hardop met hem mee, maar wat denk jij?

De vraag die ik deze week zal proberen te beantwoorden, heeft volgens mij alles te maken met het evenwicht in een binnentuin. Het formaat van de kweekruimte moet met andere woorden goed aansluiten op de gebruikte lichtbron, de afzuiging en alle andere belangrijke kweekfactoren. Kijken of ik Tony daarbij kan adviseren. Het kweken gaat hem zo te zien goed af, maar ik denk dat het nog wel iets efficiënter kan…

 

Naam
Tony
Onderwerp
Beste opstelling en welke training?
Bericht
Lieve Muna, ik ben bezig met mijn tweede kweek. Heb een Gorilla tent aangeschaft van 2,7 bij 1,5 bij 2,4 meter hoog. Mijn bedoeling was weinig planten en lekker groot laten worden. Inmiddels zit ik in de zesde week van de bloei.
Er hangen 2 Mars Hydro SP3000 lampen boven de vrouwtjes. Ik wilde eigenlijk vier lampen maar de vrouw zei, “haal die maar van je opbrengst, Je hebt al genoeg geld uitgegeven”.
Ze staan ieder in 38 liter Batmix, en omdat ik ruimte genoeg had dacht ik geen LST of HST technieken toe te passen. Ze zijn echter niet hoog gegroeid. Rond de 1 meter en dat viel me tegen voor Super Silver Haze. Zes weken heb ik laten voorgroeien. De lampen altijd op 60 cm hoogte gehad op 100%. Dit is mijn eerste LED kweek.Mijn vorige kweek had ik 4 CFL lampen van 220 Watt in hartje zomer. De airo in de schuur kon het maar net aan. Ik haalde precies 450 gram van de eveneens Super Silver Haze planten. Ik had de planten twee keer getopt. De smaak en de rook beleving waren mega maar het waren erg luchtige toppen.
Ik heb de indruk bij mijn huidige kweek dat meeste energie naar de hoofdcola toe gaat en de rest naar de andere toppen. Mijn derde kweek met Amnesia Haze komt onder dezelfde twee LED lampen. Ik heb geen ervaring met SCROG of main lining maar wil wel dat alle toppen op dezelfde hoogte groeien.Lieve Muna, wat kun je me adviseren? Welke maat pot als ik twee grote planten doe (1 onder elke lamp)? Of zijn 4 planten beter (2 per lamp). En wat is het beste? De lamp in de breedte of in de lengte van de tent, zoals ze nu hangen? Mvg, Tony
Bijlage

De efficiëntste opstelling…

Hoi Tony, mooie grote kweektent heb je, en lekker hoog ook! Eigenlijk is je kweektent misschien wel iets groter dan ideaal zou zijn voor de twee SP3000 LED balken. Anderzijds kan ik me voorstellen dat het ook best fijn is om wat bewegingsruimte te hebben, maar dan moet je er wel mee leven dat er het een en ander aan licht verloren gaat doordat het op de grond schijnt.
In een iets kleinere kweektent van ongeveer de helft van de ruimte die je nu hebt, zouden de twee SP3000 balken het vloeroppervlak waarschijnlijk beter kunnen belichten. Licht dat nu naast de planten op de grond schijnt, zou in een kleinere kweektent via de wanden op de planten terugkaatsen.

De meest efficiënte opstelling is het nu in ieder geval niet maar het werkt wel, en je hebt ook vier prachtige planten gekweekt! Mijn complimenten Tony!

Eigenlijk heb ik één van je vragen al een beetje beantwoord, dus laten we daar maar mee beginnen. Je vraagt of je de lampen beter in de breedte of in de lengte kunt ophangen. Het vloeroppervlak dat één SP3000 op de juiste hoogte van zo’n 50 centimeter effectief kan belichten is ongeveer 60 bij 150 centimeter. Met de twee lampen kun je daardoor samen ongeveer 120 x 150 cm belichten. Het beste kun je ze dus in de breedte ophangen, op één helft van je kweektent. Een reflecterende scheidingswand in het midden van je kweektent, kan hierbij helpen om het licht mooi op de planten te weerkaatsen. Een andere optie is om er nog één of twee SP3000 balken bij te kopen, en met vier lampen de hele tent te belichten.

Ik heb even een schets gemaakt van het bovenaanzicht van je kweektent, met hierin vier keer de zogeheten PAR-kaart van de SP3000. Eventueel kun je twee van de vier PAR-kaarten wegdenken, maar je ziet dat twee lampen niet voldoende zijn voor het gehele kweekoppervlak. Het stippellijntje stelt een eventuele scheidingswand voor, en de tekening is helemaal op schaal gemaakt. De PAR-waardes kloppen ook met die van de SP3000. PAR staat voor Photosynthetically Active Radiation en zo’n kaart geeft aan hoeveel voor de plant opneembaar licht, de lamp uitstraalt.

Hoeveel planten?

Over naar een van je andere vragen dan, want hoeveel planten kun je dan het beste onder de SP3000 kweken? Nou, aangezien een wietplant van bovenaf gezien geen rechthoekige vorm heeft, is het niet efficient om er maar één wietplant onder te zetten. Als je dat doet zul je je plant eerst in een rechthoekige vorm moeten trainen, en dat lijkt me overdreven veel werk. Gezien de bovenstaande situatie zou ik je daarom aanraden om minimaal twee planten onder één LED-balk te zetten, maar meer kan natuurlijk ook. Hoe meer planten, hoe sneller ze groot genoeg zijn.

Ik heb mijn advies weer even voor je geschetst. Op de rechterhelft van het kweekoppervlak zie je de optie met twee planten per lamp, maar je zou ook 8 planten per lamp kunnen kweken. Dat zie je links in de tekening. Met meer planten is je tent zogezegd eerder gevuld, en kun je dus sneller over naar de bloeifase. De potten van 38 liter zijn wellicht wat groot maar kunnen wel als je twee planten per lamp kweekt. Potten van 25 liter zouden dan wellicht ook wel voldoende zijn. Ga je voor 8 planten per lamp dan is een pot van 12 liter meer dan genoeg.

Om het kweekoppervlak tenslotte, mooi egaal te krijgen waarbij alle toppen ongeveer even hoog groeien, raad ik je aan om de planten minstens een keer te toppen. Scroggen kan uiteraard ook maar daarover staan al wat goede handleidingen op CNNBS. Ik raad je daarnaast aan om je wietplanten ook te dieven, dat scheelt je later een hoop knipwerk, en levert je nóg dikkere hoofdtoppen op!

Veel succes bij je volgende ronde Tony! Stuur je me nog een foto op van je uiteindelijke opstelling?

-xxx- Muna

(advertentie)