(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het begint er zowaar op te lijken voor wat betreft wetenschappelijk onderzoek met cannabis. Jarenlang moesten Amerikaanse onderzoekers bijvoorbeeld werken met inferieure wiet, maar vorige week besliste de DEA eindelijk dat ook anderen dan de universiteit van Mississippi wiet voor wetenschappelijke doeleinden mogen kweken. En nu hebben diverse partijen ook nog eens een standaard hoeveelheid THC afgesproken waarmee dat wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt: 5 milligram.

Samenwerkende gezondheidsinstituten

Wanneer iedereen met dezelfde standaarden werkt, wordt het trekken van conclusies en het vergelijken van studies ook ineens veel inzichtelijker. Op 7 mei publiceerde een aantal Amerikaanse organisaties daarom een ‘joint notice’ in de fameuze National Institutes of Health Guide om een standaard THC-unit vast te stellen die voortaan gebruikt gaat worden in alle onderzoeken die door deze instanties worden gefinancierd.

En dan hebben we het dus niet over de minste: het National Institute on Drug Abuse, het National Cancer Institute, het National Heart, Lung, and Blood Institute en het National Institute of Mental Health.

Het artikel van de gezamenlijke gezondheidsorganisaties definieert een standaard unit THC als: ‘any formulation of cannabis plant material or extract that contains 5 milligrams of THC‘.

Standaard vergemakkelijkt vergelijken van cannabis studies

Volgens de initiatiefnemers vormen ‘inconsistentie in het meten en rapporteren van blootstelling aan THC een grote beperking voor studies over cannabisgebruik, waardoor het moeilijk is om resultaten van verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken’. En daaraan willen de Amerikaanse organisaties terecht een einde maken met het instellen van standaard hoeveelheid THC voor wetenschappelijk onderzoek.

En natuurlijk weten zij ook dat er nog meer factoren zijn die invloed hebben op onderzoeksresultaten, ook al krijgt iedereen dezelfde hoeveelheid. Denk aan de consumptiemethode, andere werkzame stoffen in het product, de persoonlijke genetica en factoren die het metabolisme beïnvloeden, eerder cannabisgebruik enzovoorts. Hoe dan ook is het instellen van een standaard een spreekwoordelijke stap vooruit!

Het vergelijken van wetenschappelijke resultaten van cannabis studies wordt (in elk geval in de VS) een stuk eenvoudiger nu er een standaard onderzoekshoeveelheid van 5 milligram is vastgesteld… [foto: HQuality/Shutterstock]

‘Relevantie met de echte wereld’

Overigens wil het invoeren van deze standaar niet zeggen dat wetenschappers niet meer of minder dan 5 mg THC mogen toedienen tijdens onderzoek. De standaardhoeveelheid is bedoeld als meetinstrument, vergelijk het met alcohol, waarbij de standaard 12 milliliter (10 gram) bedraagt. Dus als je bier, wijn of jenever uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer 10 gram alcohol binnen.

‘Adaptatie van een standaardhoeveelheid voor meet- en verslagdoeleinden zal het interpreteren van data faciliteren, en  het mogelijk maken om experimenten op te zetten voor drugseffecten die relevantie hebben met de echte wereld’, schrijven de directeuren van het National Institute on Drug Abuse en het National Cancer Institute. ‘Onze hoop is dat het instellen van deze 5 mg-standaard een beter begrip van de THC-effecten mogelijk maakt voor researchers en het grote publiek.’

To schwag or not to schwag…

Oh ja, even vrolijk afsluiten dan maar? Zoals gezegd heeft de DEA eindelijk werk gemaakt van de belofte om wetenschappers van betere wiet van meerdere aanbieders te voorzien. Tot op de dag van vandaag kon er in de VS alleen maar onderzoek met cannabis worden gedaan die van de universiteit van Mississippi kwam. En dat was (*ahum) bepaald niet het beste spul, kijk maar:

LEES OOKWetenschappers in VS slepen DEA voor rechter

[foto: HQuality/Shutterstock]
(advertenties)