(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ooit was het typisch Nederlandse gedoogbeleid – geen straf met 5 wietplanten in de tuin of 5 gram wiet op zak – wereldberoemd. Wellicht dat onze landgenoot Abdoelbasier M. in Suriname daarom gewoon verder ging met zijn groene hobby. Alleen de politie werkte niet echt goed mee helaas.

Gedogen en/of niet gedogen

Gedogen is iets door de vingers zien wat eigenlijk niet mag, waarvan wietplantjes wel het beste voorbeeld zijn. Zolang je niet gepakt wordt door de politie mag je met maximaal vijf wietplanten gewoon je gang gaan. Word je echter wel gepakt dan krijg je toch geen straf, mits je de dames aan Oom Agent meegeeft. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het bezit van cannabis, dat tot 5 gram wordt gedoogd (in de goeie ouwe tijd was dat zelfs 30 gram). 

Dat fameuze gedoogbeleid sinds 1976 – toen ook het typisch Nederlandse fenomeen ‘coffeeshop’ min of meer erkend werd, ofwel gedoogd – kan in onze voormalige kolonie echter niet op dezelfde behandeling rekenen. Vraag dat anders maar eens aan Abdoelbasier M.

Marihuana bomen in Suriname

De Nederlander kreeg vorige dinsdag onverwacht bezoek van de politie van het bureau Calcutta. De Surinaamse smerissen klopten ’s avonds bij Abdoelbasier aan de Catharina Sophiastraat aan op basis van ‘verkregen informatie’. Oftewel erbij gelapt door een klikspaan, ook daar houdt dat virus blijkbaar huis.

Goed, de wouten controleren dus bij de Nederlander of de verdenking van ‘marihuana te planten op zijn erf’ hout snijdt. We citeren de Surinaamse politie: “Toen de politie ter plaatse was, stelde zij een onderzoek in op het terrein. Daarbij troffen de wetsdienaren vijf marihuana bomen aan, waarvan één meer dan drie meter hoog was.”

Wauw, een marihuana boom van drie meter. Zien!

‘Verderfelijk spul’

Toch laat onze landgenoot Abdoelbasier zich niet zomaar oppakken. De politie: “Abdoelbasier verklaarde de bomen te hebben geteeld, aangezien hij in het buitenland vijf marihuana bomen mag bezitten en zulks ook in Suriname was toegestaan. Verder gaf hij aan de bomen voor eigen gebruik te hebben geplant.” Haha, dat is een perfecte omschrijving van het typische Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van wiet!

De schitterende fotocollage die de Surinaamse politie maakte van de marihuana bomen van Abdoelbasier

Maar Suriname is geen Nederland, al niet meer sinds 1975 trouwens. En dus heeft ook hier en nu de politie helaas het laatste woord. “De bomen werden in beslag genomen, waarna hij samen met het verderfelijk spul werd overgebracht naar het politiebureau. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de marihuanateler door de politie in verzekering gesteld.”

Verderfelijk, dat is het zeker ja dat niet-gedoogbeleid in Suriname…

(advertenties)