(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terwijl het erop lijkt dat de presidentsverkiezingen in de VS uitlopen op het door Donald Trump gewenste juridische steekspel, is de situatie voor cannabis duidelijker. Wat heet; in alle 5 de staten waar legalisering van medicinale en/of recreatieve wiet op het stembiljet stond, is die aangenomen! En in 2 staten zijn voortaan ook paddo’s legaal…

Niet rood, niet blauw maar… groen!

De kaart van de Verenigde Staten kleurt niet rood (Trump/Republikeinen) of blauw (Biden/Democraten), maar steeds verder GROEN. Op dinsdag 3 november mochten de kiezers in 5 staten namelijk ook hun stem uitbrengen voor of tegen de legalisering van (medicinale) cannabis. En dat hebben ze zonder uitzondering in ons voordeel gedaan!

Zoals jullie wel weten wordt er tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen recreatieve wiet en medicinale wiet, ook al is het in principe precies hetzelfde plantje waarover we praten. Maar blijkbaar is het voor de burgers na tientallen jaren war on drugs makkelijker te aanvaarden dat iemand wiet gebruikt als medicijn dan dat ie het puur voor zijn eigen plezier nuttigt.

Hoe dan ook, voorafgaand aan de verkiezingen van dinsdag was de situatie in de 50 Amerikaanse staten als volgt: 11 staten hebben legale recreatieve wiet (adult use genoemd) en 33 staten hebben legale medicinale cannabis (medical use):

De cannabis revolutie dendert door

Zoals gezegd hebben alle wietvoorstellen die op het stembiljet stonden het ook gehaald dinsdag. We geven je een kort overzicht van deze nieuwste successen in de Groene Revolutie, die dwars door het ‘rode’ en ‘blauwe’ gebied van de politieke partijen dendert. De cijfers zijn nog niet op basis van alle getelde stemmen, maar de ja/nee-uitslag is wel in alle gevallen al zeker.

Mississippi – legalisering medicinale cannabis

Met liefst 76,2 procent stemden de inwoners van deze zuidelijke, conservatieve staat vóór ‘Initiative 65’, waarmee de overwinning voor het pro-wiet kamp gigantisch is. Grappig ook dat men meer voelt voor het door activisten ingediende plan dan het concurrerende voorstel (Initiative 65A) dat door politici was gemaakt en dat veel minder ver ging.

Voortaan kunnen patiënten in Mississippi voor 22 verschillende ziekten en aandoeningen wiet gebruiken, mits ze een aanbeveling van hun arts hebben. Goed nieuws dus voor mensen die lijden aan o.a. kanker, chronische pijn en posttraumatisch stresssyndroom. Patiënten mogen maximaal 70 gram cannabis bezitten, per twee weken.

New Jersey – legalisering recreatieve cannabis

‘Public Question #1’, zo heette het voorstel in New Jersey om funwiet legaal te maken. En daar zien de inwoners wel wat in, want 67% stemde voor. Overigens staan er nog geen concrete zaken in dit voorstel verder, de uitwerking van het ‘ja’ is aan de parlementariërs en bestuurders van de noordoostelijke staat. Volgens senator Nicholas Scutari (D) is het goed mogelijk dat er deze week nog een stemming komt in het staatsparlement.

 

Montana – legalisering recreatieve cannabis

Ook in het dunbevolkte en agrarische Montana in het noorden van de VS mocht zich middels ‘Initiative 190’ uitspreken over legalisering van funwiet. En dat hebben ze ook gedaan, in positieve zin: een meerderheid van 56,4% ziet het wel zitten. Maakt hun leven ook wat relaxter, aangezien ze grenzen aan Canada… Meest opmerkelijk aan het plan hier is de verplichting om 50 procent van alle belastinginkomsten uit legale wiet te besteden aan natuurbehoud!

Arizona – legalisering recreatieve cannabis

Ook in het diepe zuiden succes voor het legaliseringsvoorstel, dat hier ‘Proposition 207’ genoemd is. Het werd met bijna 60% van de stemmen aangenomen en dat betekent een enorme ommezwaai aangezien Arizona voorheen tot de strengste verbieders en bestraffers van wiet behoorde.

Maar voortaan mogen volwassenen – dat is in de VS als je 21 jaar of ouder bent – rondlopen met 1 ounce (28,35 gram) wiet op zak. En ze mogen thuis straffeloos 6 wietplanten kweken voor persoonlijk gebruik!

South Dakota – legalisering medicinale én recreatieve cannabis

De klapper van 2020 komt op naam van de staat South Dakota, ook in het noorden van het land. Nooit eerder ging een staat in de VS in één klap over van verbieden naar legalisering van zowel fun- als mediwiet. 69,2% stemde voor legalisering van medicinale cannabis en 53,4% vindt ook legale recreatieve cannabis geen probleem. Vanaf 1 juli 2021 – wanneer het aangenomen plan ook daadwerkelijk een wet wordt – mag je hier rond kuieren met 1 ounce (28,35 gram) wiet op zak en gezellig in je eigen hut 3 wietplanten groot brengen.

Paddo’s are next…

Op sommige plekken in de VS, waar cannabis al langer legaal is, zijn ze alweer bezig met wellicht de volgende drugsrevolutie: die van de psychedelica! In hoofdstad Washington D.C. – dat een aparte status heeft in het land – stemden de inwoners in overweldigende mate voor ‘Initiative 81: Decriminalize Psychedelic Plants’. Liefst 76,6% ziet dat wel zitten!

En Oregon is helemaal een soort legaal drugsparadijs aan het worden. Ze waren er al vroeg bij met wiet in 2016, maar nu zegt ook 55,9% ja tegen ‘Measure 109: Legalize Psilocybin Therapy’. Voortaan kunnen de mensen hier psychedelica – denk aan paddo’s maar ook aan LSD, XTC en andere drugs – gebruiken als medicijn in een ‘gecontroleerde medische omgeving’.

Maar dat is nog niet alles. Ze stemden in Oregon ook over ‘Measure 110‘ en die werd met 58,56% van de stemmen aangenomen. Wat dit voorstel inhoudt? Niets meer of minder dan de decriminalisering van ALLE SOORTEN DRUGS!

[openingsbeeld: ledokolua/Shutterstock]
(advertenties)