(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het moest er natuurlijk een keer van komen: een tegenvaller in het langdurige succesverhaal van de Groene Revolutie die de aardbol sinds een jaar of tien overspoelt. Welnu, die ‘eer’ gaat naar de krap 5 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland. Mogen ze over legalisering van recreatieve wiet stemmen, blijkt 54 procent van het volk tegen te zijn! 

Na 83% van de stemmen staan de voorstanders van wiet 7% achter

Nee, Nieuw-Zeeland wordt niet het derde land ter wereld – na Uruguay en Canada – dat cannabis volledig uit het strafrecht haalt. Tenminste, nog niet. Lange tijd leek het een nek-aan-nek race te worden tussen voor- en tegenstanders van vrije wiet,  maar op basis van 83% van de stemmen die geteld zijn lijkt het uitgesloten dat het verstandige volksdeel nog gaat winnen.

Volgens de kiescommissie in Nieuw-Zeeland hebben de tegenstanders van wiet tot dusver 53% gescoord in het referendum van 17 oktober en de voorstanders staan op 46%. Dat gaan ‘wij’ dus zeer waarschijnlijk niet meer goedmaken in het restant van de stemmen die nog geteld moeten worden…

Conservatieven vieren alvast feest

Alhoewel. Het resultaat kan veranderen wanneer de “speciale stemmen” zijn geteld, melden de media daarginds. Zo zegt Chloe Swarbrick, parlementariër van de Groene Partij, tegen Global News dat er een ‘recordaantal speciale stemmen zijn’.

Daarbij moet je ook denken aan Nieuw-Zeelanders die in het buitenland wonen en die over het algemeen liberaler zijn dan de Kiwi’s zelf. Swarbrick blijft naar eigen zeggen optimistisch dat het resultaat nog kan omdraaien wanneer ook die stemmen geteld zijn.

Helaas… Nieuw-Zeeland krijgt voorlopig nog geen legale recreatieve wiet, of er moet nog een wonder gebeuren. [beeld: Kong Vector/Shutterstock]

Haar conservatieve collega Nick Smith van de National Party gelooft daar niets van en noemt de initiële resultaten ‘een overwinning voor het gezonde verstand’. Mr. Smith: “Nieuw-Zeelanders hebben terecht geconcludeerd dat legalisering van recreatieve cannabis het zou normaliseren, het meer beschikbaar zou maken, het gebruik zou verhogen en meer schade zou aanrichten.”

Populaire premier Ardern stemde voor legale wiet

De razend populaire premier van het land Jacinda Ardern – ook de grote winnaar van de verkiezingen waardoor ze nu zelfs met een absolute meerderheid in het parlement kan verder regeren – maakte bekend dat zij persoonlijk vóór de legalisering van wiet heeft gestemd. De reden? Ze wil niet dat mensen voor wiet in de gevangenis terecht komen.

Of de speciale stemmen een achterstand van 7% nog kunnen omdraaien, wagen we te betwijfelen. Jammer genoeg mogen Nieuw-Zeelanders van 20 jaar en ouder dus niet straffeloos 14 gram wiet per dag kopen, gezellig samen blowen in cannabis cafés of thuis 2 wietplanten kweken zoals de bedoeling was…

[openingsbeeld:  Blablo101/Shutterstock]
(advertentie)