(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Canada wordt ook wel eens gekscherend het ‘cannabis paradijs’ genoemd, iets wat ze natuurlijk danken aan het wijze besluit in 2018 om wiet volledig legaal te maken. Maar met die legalisering komen ook onverwachte problemen. Wat te denken van het snel groeiende overschot aan wiettoppen en de eveneens buiten proporties stijgende hoeveelheid edibles in het land. Of die nog ooit (kunnen) worden op gerookt en gesmikkeld is nog maar de vraag…

Binnen 1 jaar een berg edibles

Natuurlijk, een beetje voorraad er op nahouden is een uitstekend idee voor een (legale) wietondernemer. Daarmee voorkom je teleurgestelde klanten bijvoorbeeld. Maar in Canada is die voorraad inmiddels een beetje uit de hand gelopen, of zeg maar gerust een beetje veel!

‘Het verschil tussen verkoop van cannabis edibles en de voorraad in Canada groeit, aldus de meest recente data van de federale gezondheidsregulator’, schrijft de zakelijke wietwebsite Marijuana Business Daily (MBD) deze week.

Vooraf moet je weten dat de edibles – eetbare cannabisproducten zoals koekjes, snoepjes, chocolade e.d. – pas één jaar na de landelijke legalisering van recreatieve cannabis (toppen) op 17 oktober 2018 legaal gemaakt werden.

Wie eet al die edibles nog op?

Desalniettemin lagen er in juni van dit jaar grofweg 7,8 miljoen (!) verpakte units edibles in voorraad bij landelijke licentiehouders, provinciale distributeurs en winkels. In dezelfde maand werden er volgens de gegevens van Health Canada – het ministerie van Volksgezondheid dat alle wietcijfers minutieus bijhoudt – 1,1 miljoen units edibles verkocht in het medicinale en recreatieve cannabiscircuit.

Overigens gaan er veel meer edibles over de toonbank in de adult-use market (1,09 miljoen stuks) dan in de mediwiet outlets… In Canada wonen ongeveer 40 miljoen mensen trouwens.

Ook verkoopgroei van edibles vertraagt

Het verschil bedraagt in juni dus 6,7 miljoen units, en dat is een stijging met liefst 1,4 miljoen edibles ten opzichte van de maand ervoor toen 5,3 miljoen pakjes op voorraad lagen. Bovendien is de groei van de verkoop van edibles aan het afnemen, aldus Marijuana Business Daily, en zaten er in juni ook nog eens 3 miljoen units edibles in de ‘laatste verpakkingsfase’.

Een klein deel van die enorme edibles-berg zal daarna wellicht nog verkocht zijn via de naar schatting 200 recreatieve cannabiswinkels die tussen juni en oktober hun deuren openden in Canada. ‘De data laat ook zien dat de verkoopgroei van cannabis edibles vertraagt als de distributie meer wijdverspreid wordt’, concludeert MBD. De maand-tot-maand verkoopgroei daalde van 50% eerder dit jaar naar slechts 9,5% in mei en 11% in juni.

De wietberg in Canada neemt verontrustende vormen aan: in juni lag er meer dan 800.000 kilo aan toppen in de voorraadkast plus nog eens miljoenen units edibles en extracten… [foto: Born0n420/Shutterstock]

Ook nog enorme voorraad wiettoppen (en extracten)

Niet alleen is er in Canada inmiddels sprake van een edibles-berg, ook de niet verkochte voorraad gedroogde wiet blijft alsmaar stijgen. In juni lag er maar liefst 720.425 kilo (!) niet-verpakte gedroogde wiet in de voorraadkasten bij kwekers en verwerkers.

In dezelfde maand lag er ook nog eens 82.582 kilo wel reeds verpakte wiet in voorraad bij wiettelers, verwerkingsbedrijven, distributeurs en winkeliers.

Stel je dat even voor: een berg wiettoppen van meer dan achthonderdduizend kilo!!

Oh ja, behalve die edibles- en wietbergen is er nog een aardige heuvel te maken van het aantal onverkochte units cannabis-extracten in juni: bijna 10 miljoen stuks (er werden in die maand 1,2 units concentraten verkocht).

Luxeproblemen, we know 😉

[openingsbeeld: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertenties)