(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

PTSS ofwel posttraumatisch stresssyndroom is na pijnbestrijding één van de meest voorkomende redenen waarom mensen wiet gebruiken voor zelfmedicatie. Met name (voormalige) militairen lijden bovengemiddeld vaak aan PTSS, wat gezien de aard van hun dagelijkse werk niet erg vreemd is. In Californië exploiteren veteranen tegenwoordig zelfs hun eigen cannabismerk dat vernoemd is naar een berucht oorlogsgebied in Afghanistan: Helmand Valley Growing Company!

Mental issues

Aandacht en meer bewustzijn creëren voor hoe cannabis kan helpen met de mentale gezondheid en dan met name bij (oud-)militairen die lijden aan PTSS. Dat is in het kort de missie van de Helmand Valley Growing Company, opgericht door drie leden van United States Special Operations Veterans in uiterste zuiden van de Amerikaanse staat Californië, in San Diego.

De drie founding fathers van Helmand Valley Growing Company

Hun ‘veteranenwiet’ wordt inmiddels al in tientallen dispensaries (legale recreatieve en/of medicinale cannabiswinkels) verkocht, al dan begeleid door de geweldige slogan: ‘For Vets, By Vets!

Ach ja, eerst maar eens kennismaken met deze drie stoere Marine Raiders en hun wiet-toko, dan weten we nog beter waarover zij het hebben:

Amerikaanse Droom

Bryan Buckley, de CEO van Helmand Valley Growing Company (HVGC), legt in een actueel interview op de lokale nieuwszender NBCSanDiego nog eens haarfijn uit waarom cannabis, oorlogsveteranen en PTSS een onlosmakelijk trio vormen.

‘Je hebt een hoop geweldige mannen en vrouwen die voor ons hebben gevochten in de frontlinies, daarvan terugkeerden en dan weliswaar fysiek terug zijn, maar spiritueel niet. Wij willen dat baken van licht zijn dat hen helpt om de Amerikaanse Droom te leven die zij door te vechten hebben verdedigd.’

Eigen praktijkervaring met PTSS

Alledrie de bazen bij de Helmand Valley Growing Company keerden zelf ook gewond – fysiek en emotioneel – terug uit Afghanistan. Vaak krijgen ze dan farmaceutische pillen voorgeschreven (fentanyl, oxycodon et cetera dus het betere opioïde-werk) en wordt er door de veteranen meer gedronken en drugs gebruikt dan goed is.

‘Van de opioïden afraken was voor mij de eye-opener. Stoppen met de fles Jack Daniels per avond. Cannabis was de mediator in het midden die mij hielp om af te kicken’, zegt Andy Meyers, de hoofdkweker bij HVGC.

Data en dokters

Met de verkoop van de goedgevulde cartridges voor vaporizers en voorgedraaide joints die het bedrijf verkoopt, vullen de drie oud-mariniers trouwens niet hun eigen zakken. Het geld gaat grotendeels naar hun non-profit instelling Battle Brothers Foundation.

Die financiert onderzoek naar de effecten van cannabis op post-traumatische stress. Daarbij is het goed om te weten dat in de VS de landelijke veteranenvereniging Veterans Administration het gebruik van wiet afkeurt, omdat het nu eenmaal federaal nog steeds verboden is.

Uit gesprekken met parlementariërs werd het voor het drietal duidelijk dat je ‘data & doctors’ moet hebben om zaken te kunnen veranderen in Washington. Daarom en daarvoor werkt de Helmand Valley Growing Company bijvoorbeeld samen met het Israëlische laboratorium NiaMedic Healthcare, en met universiteit UC Irvine voor een (cannabis)studie deze zomer met veteranen. Goed volk dus…

(advertentie)