(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het mag dan wel tropisch warm zijn op het moment, buitenkweker Manifesto heeft in Turkije altijd te maken met zinderende hitte. Dat niet alleen maar ook wietzaden liggen in Turkije niet voor het oprapen. Manifesto doet het dan ook met zijn eigen wietsoorten Bubble Turk en German Hope, en het lijkt erop dat dat eindelijk vruchten gaat afwerpen. 

Er heerst rust op het dakterras, vol in de Turkse zon staan de dames te groeien. De vijf wietplanten hebben zich allemaal geheel hersteld van de overbemesting (zie mijn voorgaande verslag). Ik heb begrepen dat het ook in Nederland tropisch is maar de temperatuur is hier gemiddeld tussen de 30 en 35 graden met een luchtvochtigheid van 35 tot 40 procent.

Bubble Turk

Terugkijkend en vooral vergelijkend met de nieuwe foto’s, kan ik nu alleen maar blij zijn. Het groeiresultaat mag er zijn. Oké, er waren ook tegenslagen maar die heb ik denk ik goed afgeserveerd. Als eerste heb ik de tomatenplanten verwijderd uit de bloembakken, om besmetting met ziektes tegen te gaan. De tomaten stonden er als camouflage maar het risico op ongedierte was te groot.

Van mijn twee Bubble Turks was er één mannetje die ik snel en vakkundig de nek heb omgedraaid. Bleef er dus maar een Bubble Turk dame over. Deze ging echter al heel snel in bloei, zodat ik nu een plant heb met slechts één stevige dikke top van 30 tot 40 cm hoog, die langzaamaan dikker wordt. Deze dame ruikt niet echt sterk, kleeft ook niet erg en heeft niet veel zichtbare kristallen tot nu toe. Maar goed, het is dan ook een kruising tussen een Bubble Gum en een onbekende Turkse vaderplant.

German Hope

Van de drie stekken die ik vorige keer maakte, heeft eentje het niet gehaald. De overgebleven twee plantjes doen het echter prima. Precies zoals de moederplant gingen ze goed de hoogte in, zodat ze nu ongeveer 40 centimeter zijn. Mijn plan is om ze in deze potten van 20 liter, of in de volle grond van de bloembak verder te laten groeien. Ze staan nu fijn tussen de paprikaplanten en afrikaantjes op de verhoogde bloembakken.

De German Hope moederplanten voor deze stekken staan in 100-literpotten in een eigen mix van kokos-turf-compost-combinatie. Ze zijn goed gegroeid ondanks het bijna fatale experiment met extra bemesting. Gelukkig zijn de bruine verdorde bladeren vervangen met mooie donkergroene blaadjes, en is er geen schade meer aan de planten te zien.

Bewatering

Ik fim de toppen van de German Hope planten om een meer lagere vollere plant te krijgen in plaats van een hoge boom. Dit lukt goed; eerdere gefimde toppen hebben al geleid tot nieuwe scheuten en vollere planten. Ik wil een van deze dames laten overwinteren als moederplant. Ik weet alleen nog niet hoe ik dat het beste kan aanpakken.

Mijn schoonvader is een oude Turkse politie ambtenaar die blijkbaar geen idee heeft wat hij bewatert…

Door de hoge temperaturen van 35+ graden, moet ik de bewatering goed in de gaten houden. Niet te veel maar ook zeker niet te weinig! Omdat ik momenteel alleen in het weekend thuis ben en de dames alleen dan kan verzorgen, zorgt mijn schoonvader voor de bewatering. Op zich geen probleem al heeft dit wel een leuke bijzaak. Mijn schoonvader is een oude Turkse politie ambtenaar die blijkbaar geen idee heeft wat hij bewatert…

We hebben nog zeker twee warme zomermaanden voor de boeg. De dames kunnen dus lekker doorgroeien in de volle zon. Het ziet er naar uit dat ik toch nog een goede oogst ga krijgen. Tot het volgende verslag.

Manifesto

(advertenties)