(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tuinbouwkassen in Canada worden in sneltreinvaart omgetoverd tot enorme wietkwekerijen. Laatste gigantische voorbeeld is de licentie die Health Canada heeft verstrekt aan een joint venture van Emerald Health Therapeutics en Village Farms International (de tomatenkweker). Zij mogen op een oppervlakte van liefst 335.280 vierkante meter wiet gaan telen, goed voor minimaal 75.000 kilo cannabis per jaar!

Canada leidt de wietrace

Dat de Canadezen het voortouw nemen (en wellicht nooit meer in te halen zijn ook) op het gebied van de legale (medicinale) wietproductie is een feit. Maar het blijft je soms duizelen als je hoort hóe groot de wietplantages worden die er in het Noord-Amerikaanse land worden aangelegd.

Neem die omgebouwde tomatenkas van Delta 3, zoals de joint venture is gedoopt. Deze week maakten de beursgenoteerde ondernemingen Emerald Health Therapeutics, Inc. en Village Farms International, Inc. middels een persbericht bekend dat ze van de overheid -Health Canada, het ministerie van Volksgezondheid zeg maar – een licentie hebben gekregen om grootschalig wiet te gaan verbouwen. Dat allemaal in het kader van Canada’s ‘Access to Cannabis for Medical Purposes Regulations’.

Jaarlijks minstens 75.000 kilo kwaliteitswiet

En het motto groot-groter-grootst gaat tegenwoordig wel op voor de legale cannabisindustrie in Noord-Amerika. ‘Deze optimaal ontworpen 1,1 miljoen ft2 grote (ruim 335.000 m2, red.) cannabis teeltfaciliteit is gelegen in een van de beste kweekklimaten in Canada in Delta, British Columbia en conservatief geschat produceert die jaarlijks 75.000 kilo kwaliteitswiet op volle productiecapaciteit’, stelt het gezamenlijke persbericht dat maandag wereldkundig werd gemaakt.

Met de joint venture mikken Village Farms en Emerald erop om ‘een van de meest consistente en betrouwbare leveranciers te worden van kwalitatieve cannabisproducten aan groothandels, distributeurs en winkeliers in Canada en internationaal, met het doel om de goedkoopste Canadese producent te zijn met een all-in productieprijs van minder dan 1 dollar per gram.’

Klaar voor legale funwiet

Delta 3 begint ook onmiddellijk met de cultivatie van cannabis, omdat bestaande Emerald-plannen ernaartoe worden overgeheveld. Naar verwachting krijgt men de daadwerkelijke verkooplicentie op 1 juli aanstaande, de geplande ingangsdatum van de legalisering van ook recreatieve wiet in Canada.

‘Onze joint venture is uitstekend gepositioneerd om een leidende leverancier te worden in de op handen zijnde legale adult-use cannabismarkt, met potentieel significante winst voor al onze bedrijven en aandeelhouders’, stelt Avtar Dhillon, de bestuursvoorzitter van Emerald. Hij vervolgt: ‘Met Emerald’s diepgaande kennis van cannabis, Village Farm’s know-how gebaseerd op ontelbare kweekcycli tijdens 30 jaar grootschalige kassenteelt, en de samenwerking met wereldwijde tuinbouwtoppers, high-tech faciliteiten en systeemexperts hebben we deze kas geconfigureerd om week in week uit te kunnen oogsten, het hele jaar door.’

Van babykamer tot verpakkingsruimte

OokMichael DeGiglio, de baas van Village Farms International, is trots op de joint venture. ‘Het doel is om de standaard neer te zetten in de Canadese cannabisindustrie. En behalve op de productie zullen we ons in 2018 ook focussen op het ontwikkelen van producten en de marketingstrategie om een verticaal geïntegreerde leider in de Canadese wietmarkt te worden.’ Met die laatste opmerking bedoelt hij dus dat het bedrijf van zaadje tot eindproduct in handen van de consument wil controleren.

Het persbericht besluit met een indrukwekkende opsomming van alle technologische hoogstandjes waarmee de wietkas is uitgerust, van een ‘babykamer’ van 27.500 vierkante meter, via volautomatische klimaatcontrole, voeding en lichtregimes naar ‘state of the art drying, trimming and packaging areas’…

Nóg meer in petto

Niks is te gek in de legale wietbranche, zoveel is wel duidelijk. En dan kondigt Delta 3 ook nog eens doodleuk aan dat het nog 2 opties in petto heeft voor wietkassen: eentje van eveneens 335.000 m2 en een van liefst 792.000 vierkante meter, hetgeen het totaal dan op een waanzinnige oppervlakte van bijna anderhalf miljoen vierkante meter wiet brengt!

(advertentie)