(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In alweer het negende deel van de 10-delige zomerserie staat scroggen centraal. Met deze techniek kun je wietplanten zo breed laten groeien als je zelf wil en dus ook megagrote oogsten draaien van bijvoorbeeld slechts vijf planten.

Optimale lichtinval

Het draait bij het scroggen allemaal om de lichtval op de planten zo optimaal mogelijk te maken, zodat lager gelegen toppen zich net zo goed kunnen ontwikkelen als toppen bovenin de plant. Dit bereik je zoals gezegd dus door het plaatsen van een net of rek waar je de toppen (een beetje zoals kwekers van bosaiboompjes dat ook doen) aan vastbindt. Het rek moet ongeveer een halve meter boven de plant zitten. Neem een rek met gaten van ongeveer 5 x 5 cm. Bij tuincentra verkopen ze van dat groene gaas dat vaak voor tuinhekjes gebruik wordt wat je prima kunt gebruiken als scrogrek.

Schermafbeelding 2016-08-18 om 11.43.04

Wanneer je over een beperkte hoogte beschikt is het scroggen ook de manier om de planten wat lager te houden. Bovendien maak je beter gebruik van het beschikbare licht.

Toppen

Zodra de planten een hoogte van ongeveer 25 cm hebben bereikt, knip je de bovenste topjes eruit, wat ervoor zorgt dat de plant meer zijtakken gaat maken.  Op het moment dat de planten het scrogrek hebben bereikt zet je de bloei in (lampen op 12 uur licht / 12 uur donker) en begin je met het vastbinden. Bind de takken losjes vast zodat je ze niet beschadigt, elke beschadiging kost de plant namelijk energie om te herstellen en dat remt de groei behoorlijk af. Iedere tak die het rek bereikt bind je steeds vast aan een apart gat in het rek. Maak je maar geen zorgen over de groei, zodra de bloeiperiode ingaat zullen de planten nog genoeg groeien zodat elke tak het scrogrek bereikt.

De plant kan nu al haar energie steken in de betere toppen, en omdat elke top nu in het volle licht staat, zul je bijna dubbel zoveel grote buds van de plant afhalen!

Schermafbeelding 2016-08-18 om 11.44.00

Wanneer je begint met het opbinden van de eerste takken, ga je ook aan de onderkant van de plant wat snoeien. Haal alle kleine zijtakjes aan de onderkant van de plant weg zodat ze hier geen energie meer aan verspilt. De plant kan nu al haar energie steken in de betere toppen, en omdat elke top nu in het volle licht staat, zul je bijna dubbel zoveel grote buds van de plant afhalen!

Volgende keer alweer de laatste aflevering en in deel 10 staat fimmen centraal.

(advertentie)