(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De kogel is door de kerk, Nederland krijgt voor het eerst in de moderne geschiedenis een (uiterst) rechts-conservatief kabinet. Maar ook deze regering zal op de centjes moeten letten, zeker als ze alle peperdure beloften willen waarmaken. Nu zijn de rechtse rakkers over het algemeen nogal anti-drugs, maar voor cannabis zouden ze wellicht een uitzondering moeten maken. In de VS hebben de staten die wiet legaliseerden in de afgelopen tien jaar namelijk al meer dan 20 miljard dollar opgehaald aan cannabis belastingen!

Legale wiet brengt heel veel geld in het laatje

Volgens een recent rapport van het Marijuana Policy Project (MPP) hebben Amerikaanse staten met legale recreatieve wiet meer dan 20 miljard dollar aan cannabisbelasting-inkomsten gegenereerd sinds Colorado en Washington in 2014 de eerste legale recreatieve wietmarkten lanceerden.

Uit het rapport – dat betrekking heeft op het eerste kwartaal van 2024 – bleek dat 2023 het meest verdienende jaar tot nu toe was met bijna $ 4,2 miljard aan wietbelasting uit de verkoop van ‘adult-use cannabis’. Van de afzonderlijke staten verdiende Californië vorig jaar het meest met iets meer dan $ 1,08 miljard, gevolgd door Illinois ($ 552.166.729), Washington ($ 532.516.060) en Michigan ($ 473.303.560).

Het rapport houdt rekening met de accijnzen en verkoopbelastingen voor individuele staten en houdt geen rekening met de verkoop (of belastingen) van medicinale cannabis. Als je die mee rekent kom je nog veel hoger uit!

Naast belasting levert legale wiet ook bedrijven en banen op

Geen slecht idee dus voor Wilders & Co om toch eens te overwegen of Nederland zich voegt bij de landen die al zijn overgegaan tot legalisatie van (recreatieve) cannabis. Het financiële mes snijdt dan immers aan twee kanten: enerzijds de miljarden euro’s aan extra belastinginkomsten op de teelt en verkoop van wiet, anderzijds de forse besparingen op justitie en politie die niet langer al die ‘cannabismisdrijven’ hoeven te doen.

De voordelen van legale wiet worden prachtig samengevat door MMP-directeur Karen O’Keefe. “De legale verkoop van cannabis blijft aanzienlijke economische voordelen opleveren. Met meer dan 20 miljard dollar aan belastinginkomsten sinds het begin van de eerste verkopen, zorgt de legale cannabisindustrie voor de broodnodige financiering van cruciale diensten en programma’s in staten in het hele land. Daarnaast heeft de invoering van adult-use cannabismarkten een aanzienlijke banengroei gestimuleerd, waardoor honderdduizenden nieuwe banen zijn gecreëerd, samen met duizenden nieuwe kleine bedrijven.”

Maken Geert & Co ook hier een einde aan de ‘war on weed’?

Tja, meer belasting en meer werkgelegenheid, minder criminaliteit en opsporings- en handhavingskosten. Je moet wel heel erg achterlijk zijn om niét de voordelen van legalisatie te zien, en dan praten we niet eens over de enorme impuls voor de cannabisconsumenten als die schone, gecontroleerde wiet kunnen kopen.

De war on drugs is al lang failliet en een peperduur monster geworden. Volgens dit rapport kan het dus ook anders en dan ook nog goedkopen en beter. Benieuwd of ons fonkelnieuwe rechtse Nederlandse kabinet dit ook inziet of hardnekkig blijft volharden in de kansloze strijd tegen een – zelf gecreëerd – monster…

LEES OP CNNBS OOK:  Rapport: bijna half miljoen Amerikanen werkt (legaal) in de wiet

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)