(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nadat eerder de minister van Volksgezondheid in Thailand al pleitte voor het terugdraaien van de prille legalisering van recreatieve cannabis, heeft nu ook premier Srettha Thavisin verklaard dat hij cannabis weer illegaal wil maken. Uitsluitend medicinale wiet – met maximaal 0,2 procent THC – zou vanaf komend jaar nog toegestaan zijn.

Recreatieve cannabis verboden, nieuwe regels voor mediwiet

Op X (voorheen Twitter) postte de regeringsleider van Thailand deze week dat hij het Ministerie van Volksgezondheid had gevraagd om cannabis opnieuw toe te voegen aan de lijst van verdovende middelen. Daarnaast wil de premier dat zijn minister van Volksgezondheid nieuwe regels opstelt voor de toegang tot medicinale cannabis.

In de aankondiging benadrukte de minister-president specifiek de bezorgdheid over de toegang voor jongeren en de toegenomen criminaliteit. Daarmee papegaait hij dus de woorden na van diezelfde minister Cholnan Srikaew eerder dit jaar, toen die al een voorzet gaf voor de herziening van de Thaise wietwet.

CNNBS citeerde in een artikel de gepeperde mening van de bewindvoerder over recreatieve cannabis:

“Het misbruik van cannabis heeft een negatieve impact op Thaise kinderen. Op de lange termijn kan het leiden tot andere drugs.”

De Thaise premier Srettha Thavisin houdt veel van sjaaltjes maar is minder gecharmeerd van legale cannabis…

Nieuwe Thaise regering draait onduidelijke legalisatie terug

Vanaf het nieuwe jaar 2025 moet de klok in Thailand dus weer zijn teruggedraaid naar vóór juni 2022. Toen deelde de minister van Volksgezondheid nog 1 miljoen wietplanten uit aan de bevolking om op feestelijke wijze te vieren dat cannabis legaal werd. Het kan verkeren.

Een gevolg van die legalisatie van in eerste instantie de teelt en handel in medicinale cannabis – waarbij iedere burger ook zelf wiet mocht gaan kweken – had als onbedoeld gevolg (lees; door flinke mazen in de wet) dat er ook een enorme recreatieve wietindustrie ontstond.

Naar schatting zijn er nu zo’n twintigduizend (!) wiettoko’s in alle soorten en maten. Goed voor de economie en het toerisme, maar dus een dikke doorn in het oog van de nieuwe regering die vorig jaar aantrad.

Nu is het nog heel gezellig in dit Thaise cannabis café, maar het is zo goed als zeker dat het wietfeest na 1 januari 2025 verleden tijd is…

Vanaf Nieuwjaar is het wietfeest in Thailand verleden tijd

De grotendeels ongecontroleerde Thaise cannabisbranche leidde tot publieke weerstand en negatieve politieke aandacht. En omdat image everything is voor Aziatische (en niet alleen Aziatische) politici, eist premier Srettha Thavisin nu harde actie van lokale autoriteiten om binnen 90 dagen keihard op te treden tegen ‘illegale drugshandel’.

Ondertussen kan de nieuwe en veel strengere wet dan worden voorbereid door de regering. Het voorstel om cannabisproducten met een THC-gehalte van meer dan 0,2% opnieuw strafbaar te stellen, is bedoeld om de straffen te herstellen. Premier en gezondheidsminister verwachten dat ze dit klusje voor het einde van dit kalenderjaar hebben afgerond, zodat de pret vanaf Nieuwjaar 2025 voorbij is.

Insiders uit de cannabisbranche in Thailand hebben ondertussen aangevoerd dat de industrie te groot is om volledig te sluiten. Sommige ondernemers spreken naar verluidt al met advocaten en bereiden rechtszaken voor als de wetgeving wordt aangenomen.

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)