(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In goed anderhalf jaar tijd ontsproten er liefst 20.000 wietwinkels in Thailand, nadat het land in juni 2022 cannabis decriminaliseerde. Maar de liberale klok – en in haar kielzog de kersverse, bloeiende Thaise wietbranche – kunnen weer inpakken. De regering kondigt aan dat voor het einde van dit jaar recreatief cannabisgebruik en de teelt van niet-medicinale wiet opnieuw strafbaar worden. En die straffen liegen er – naar goed Aziatisch gebruik – ook niet om.

Na nieuwjaar is alleen medicinale cannabis nog legaal

Zeg maar dag tegen je THC strandvakantie in Thailand volgend jaar. Aan het einde van dit jaar is het afgelopen met de ongereguleerde wietpret voor toeristen en inwoners. Maar ook de inmiddels twintigduizend (!) wietwinkels die er sinds juni 2022 zijn begonnen, mogen vrezen voor een gezonde economische toekomst. De klok wordt namelijk genadeloos teruggedraaid door de overheid.

In praktisch alle (inter)nationale media mocht de eerst verantwoordelijke hoge pief, minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew, verklaren dat recreatief gebruik van wiet aan het einde van dit jaar verboden wordt in Thailand. Vanaf dan is alleen medisch gebruik toegestaan, net als vroeger tussen 2018 en 2022 zeg maar.

Strenger regulering om misbruik te bestrijden

Een prille miljardenindustrie en toeristenmagneet in één klap de nek omdraaien, waarom zou de Thaise overheid dat eigenlijk nastreven? Dat heeft alles te maken met het juridische vacuüm waarin zogeheten ‘recreatieve cannabis’ zich bevindt.

Je kan het noemen zoals je wil, vanaf nieuwjaar is alleen nog wiet voor medicinaal en wetenschappelijk gebruik legaal in Thailand…

Of anders gezegd; dit was nooit de bedoeling van de decriminalisering van cannabis in juni 2022! Het is een nogal uit de hand gelopen, recreatief-commercieel gezien. Dat komt omdat er hierover geen strikte regels zijn vastgelegd in de wet van zomer 2022.

Nu ligt er dus wel een aangepaste versie van deze decriminaliseringswet op tafel. Het wetsontwerp gaat volgende maand naar het kabinet voor goedkeuring, voordat het naar het parlement gaat om voor het einde van het jaar te worden aangenomen, stelt minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew onomwonden. “Zónder de wet om cannabis te reguleren zal er misbruik van worden gemaakt.”

Politieke prietpraat uit de oude drugsdoos

Daarna ontspoort de beste man enigszins wanneer hij er ook heel oneigenlijke argumenten – die we kennen uit de beste dagen van de war on drugs – bijhaalt als argument voor het aanstaande verbod op recreatieve cannabis.

Wat dacht je van deze antiwiet-klassieker die persbureau Reuters optekent uit de ministersmond:

“Het misbruik van cannabis heeft een negatieve impact op Thaise kinderen. Op de lange termijn kan het leiden tot andere drugs.”

Welja, de 2 bekendste propagandaleugens uit de war on drugs over cannabis (“kinderen naar de klote” + “vanzelf aan de heroïne door wiet”) in één zin. Knap, maar ook complete en wetenschappelijk bewezen onzin. Soit. Hoe gaat het straks dan wél verder met de piepjonge, florerende Thaise cannabisindustrie?

Een lekkere blowjob zoals je ze hier kan ervaren zit er straks niet meer in op de Thaise stranden…

Forse straf op bezit en thuisteelt recreatieve wiet

Alle naar schatting van de overheid 20.000 wietwinkels die illegaal opereren, mogen niet doorgaan volgend jaar. Dat betekent dat als je niét met cannabis bezig bent voor medische of wetenschappelijke doeleinden, het over en sluiten is met de THC-toko.

Maar ook de thuisteelt door Thaise burgers zal worden ontmoedigd, belooft minister Cholnan. “In de nieuwe wet wordt cannabis een gecontroleerde plant, dus voor het kweken ervan is toestemming nodig. We zullen de teelt van cannabis ondersteunen voor de medische en gezondheidsindustrie.”

En als het niet medisch of gezond is, dan volgen er keiharde straffen op overtreding van de nieuwe wietwet.

Neem het simpele ‘recreatief gebruik’ van cannabis – dat wat de voornaamste reden is voor het ontstaan en bestaan van die twintigduizend cannabisshops in Thailand. Zo’n blowtje kan je straks een geldboete tot 60.000 baht opleveren, oftewel 1.543 euro!

Ondernemen zonder mediwiet-licentie wordt lastig

Nog veel bonter maakt de aanstaande Thaise cannabisreguleringswet het voor al die mensen die handelen. Reclame maken voor, of het verkopen van cannabis voor recreatief gebruik kost je een geldboete van maximaal 100.000 baht (2.572 euro) of een gevangenisstraf tot 1 jaar, of beide.

En die sanctie geldt voor alle cannabisproducten: toppen, hasj, extracten, concentraten, edibles en zelfs de marketing en verkoop van “rookapparaten” (vaporizers, bongs, pijpen, vapepennen).

Mocht je na Nieuwjaar 2025 het gore lef hebben om toch zonder de vereiste medicinale/wetenschappelijke cannabisvergunning van de Thaise overheid je zaak door te laten draaien, dan worden de straffen nog eens verzwaard. Celstraffen tot 3 jaar en geldboetes tot 300.000 baht oftewel 7.715 euro. Of beide…

ps; Het gemiddelde maandinkomen van een Thai is 300 euro.

En weg zijn de magic en happiness weer…

Enige reddingsboei: verder als erkende cannabiskliniek

Toch laat minister Cholan zich ook van zijn aardige kant zien. “De regering erkent het economische voordeel van de cannabisindustrie en geeft bedrijven de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving.”

Waarna direct ontnuchtering volgt voor de optimisten onder ons. Tot het einde van dit jaar mogen ze nog open blijven zoals ze zijn, vanaf dan gaat de kassa alleen nog rinkelen als deze bedrijven zich “omvormen tot legale cannabisklinieken die de nieuwe regels volgen”.

En oh ja. Volgens deze minister die bang is dat Thaise kinderen naar de gallemiezen gaan door legale cannabis en dat wietrokers automatisch aan harddrugs verslaafd raken, zal de nieuwe regelgeving (die dus alle recreatieve cannabis strafbaar maakt) “géén impact hebben op het toerisme”.

[foto’s: Shutterstock]
(advertentie)