(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het lijkt erop dat medicinale cannabis binnen afzienbare tijd wordt toegestaan in Thailand. Een voorstel van de Narcotics Control Board om de drugswet te herzien ligt momenteel bij het parlement. Dat gaat naar verwachting zonder morren akkoord, zoals wel vaker gebeurt in militaire dictaturen.

Schizofreen Thailand

We hoeven jullie waarschijnlijk niet meer uit te leggen dat ze in Thailand nogal schizofreen doen over drugs. Denk maar eens aan het lot van de Nederlandse oud-coffeeshop exploitant Johan van Laarhoven die er al bijna 4 jaar in de cel zit omdat ie – in Nederland! – geld heeft verdiend met (gedoogde) softdrugs. Aan de andere kant zijn de Thai-sticks wereldberoemd en die zullen toch ook niet zomaar uit de lucht komen vallen op een heldere avond…

Maar goed, zelfs in een land dat 103 jaar gevangenisstraf uitdeelt aan een buitenlander verandert de publieke opinie over cannabis, met name het medicinale gebruik ervan. Deze week melden de Thaise media dat de Narcotics Control Board haast maakt met een wetswijziging die mediwiet moet reguleren.

Mediwiet op doktersrecept

Als de herziening erdoorheen komt in het parlement mogen patiënten met een doktersrecept voortaan legaal cannabis kopen in de apotheek. Op dit moment ligt het wetsvoorstel overigens nog bij het kabinet, dat er ook nog op mag schieten. Puur formeel natuurlijk, want zoals gezegd is er nauwelijks sprake van echte democratie in een land met een militaire dictatuur. Iedereen gaat er dan ook vanuit dat de herziening van de drugswet zonder enige oppositie wordt aangenomen.

Geen Thaise thuisteelt

‘Voor medische doeleinden zullen patiënten wiet kunnen krijgen, echter alleen op doktersvoorschrift’, verklaart directeur Sirinya Sitdhichai van de Narcotics Control Board. ‘Zij kunnen niet hun eigen wiet gaan kweken. Dit is wat we in het voorstel hebben gezet.’

De Thaise media melden ook dat er vanuit de ministeries van Volksgezondheid en Justitie geen weerstand komt tegen de liberalisering. Dat staat dan in schril contrast met hoe de Thai voorheen hun drugsbeleid invulden, dat is samen te vatten met de woorden: gevangen zetten en in sommige gevallen executeren.

War on drugs failliet

De verandering werd ingezet toen in 2016 de vorige minister van Justitie  Paiboon Koomchaya verklaarde dat de war on drugs een mislukking was en er ruimte kwam in Thailand voor een debat. En hoewel recreatief cannabisgebruik nu niet wordt genoemd, mogen boeren in het land sinds 2016 dus wel al hennep verbouwen.

Wanneer mediwiet binnenkort legaal wordt, is Thailand trouwens wel mooi een van de eerste landen in Azië waar dit het geval is…

[openingsbeeld: Beatriz Gascon J/Shutterstock, illustratie: Anton Watman/Shutterstock]
(advertenties)