(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Toeristen brengen geld in het laatje, zoveel is wel duidelijk geworden de afgelopen weken met al dat Europa-brede gekrakeel over de vakanties tijdens corona. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat het legaliseren van cannabis een verdomd goede manier is om toerisme – en vooral het aantal hotelovernachtingen – te stimuleren. Wellicht een tip die de Nederlandse regering ook ter harte moet nemen om de economie straks weer op te krikken!

Legalisering funwiet stuwt toerisme

Toen de Amerikaanse staten Colorado en Washington in 2014 overgingen tot legale verkoop van (recreatieve) wiet, konden het toerisme en de hotels ‘major bumps’ verwelkomen. Op dit moment is reizen vanwege de covid-19 pandemie nog een ietwat heikele zaak, maar ooit gaan alle grenzen weer open en dan is het dus volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek een slimme zet om cannabis te legaliseren want dat krikt het toerisme op.

De studie is onder de leuke titel ‘(Pot)Heads in Beds: The Effect of Marijuana Legalization on Hotel Occupancy in Colorado and Washington‘ gepubliceerd in het vaktijdschrift the Journal of Regional Analysis & Policy.

120.000 extra hotelboekingen, per maand

De onderzoekers bestudeerden gegevens over hoe legalisering buitenstaanders beïnvloedt die de staten Colorado en Washington bezoeken. Ze vergeleken de post-legaliseringsdata van de toerisme- en hoteltrends in beide gebieden met staten waar wiet illegaal bleef. Hun conclusie is glashelder: legale cannabis geeft een boost aan Colorado en Washington als reis-hotspots. Dat begon al in 2012 toen de kiezers hun zegen gaven aan de legalisering en het effect werd door de praktische invoering ervan in 2014 alleen nog maar sterker.

In het post-legaliseringstijdperk – dat dus in 2012 begon – kon Colorado 51.000 extra hotelkamers per maand boeken. Dat cijfer knalde echt de hoogte in op het moment dat toeristen ook daadwerkelijk in dispensaries recreatieve wiet konden kopen (vanaf 1/1/2014), want vanaf dat moment werden er liefst 120.000 hotelkamers extra geboekt! De cijfers voor Washington State bedragen ongeveer de helft hiervan.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Colorado was de eerste die wiet legaliseerde in 2014 en dat legt de Amerikaanse staat bepaald geen windeieren… [beeld: ducu59us/Shutterstock]

Wie het eerst komt, maalt het beste

“Legalisering van wiet leidt tot een grotere toename van toerisme in Colorado dan in Washington. Eén mogelijke verklaring daarvoor is dat Colorado een makkelijkere reisbestemming is dan Washington en het vliegveld van Denver (hoofdstad van Colorado, red.) is een grote hub voor United Airlines”, stellen de onderzoekers.

“Een andere mogelijke verklaring is dat Colorado wellicht voordeel heeft van het first mover advantage (zeg maar een bonus voor wie het eerste is, red.) tegenover Washington, omdat het een half jaar eerder commerciële cannabisverkoop toestond.”

Legale wiet heeft positieve economische impact

Deze studie is niet de eerste die op positieve wijze de legalisering van wiet en toeristengeld met elkaar verbindt. Onderzoeker John O’Neill van de Pennsylvania State University concludeerde eerder dit jaar al dat de inkomsten van de hotelsector in Denver (ruim 600.000 inwoners) met 130 miljoen dolar zijn toegenomen sinds de legalisering. Uit data blijkt dat in het eerste jaar na de legalisering de bezettingsgraad van de hotels daar steeg met 9 procent.

O’Neill: “Wij stelden vast dat de hotels in staat waren om hogere kamerprijzen te vragen en te krijgen volgend op de legalisering van recreatieve cannabis. En we constateerden eveneens dat er sprake is van toegenomen bezoeken aan Denver, resulterend in positieve economische impact.”

Dus Nederland, dus Amsterdam…

LEES OOK:  Halsema wil ‘prettoerisme’ tegengaan door vraag naar cannabis te verkleinen

[openingsbeeld:  Al.geba/Shutterstock]
(advertentie)