(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vroeger wilde de jeugd brandweerman of desnoods politieagent worden. Maar tegenwoordig zien sommige jongeren wellicht meer in een carrière aan de andere kant van het spectrum: wiet dealen. En als je dan als doelgroep minderjarigen uitkiest – die nog niet een coffeeshop in mogen – is het appeltje-eitje. Tot je tegen de lamp loopt natuurlijk…

Rondrijdend handeltje

Jongeren tot 18 jaar – vroeger was dat trouwens nog 16 jaar – mogen niet legaal wiet kopen in een coffeeshop. Wellicht dat onze geliefde overheid daardoor denkt dat de jeugd zich tot die leeftijd ook niet waagt aan een jointje, maar dat is uiteraard niet het geval. Integendeel wellicht, want wat verboden is lijkt extra lekker.

Enter de straat- en huisdealers. In dit specifieke geval gaat het om twee leden van het eerstgenoemde vakgilde, de mobiele dealers zeg maar. Twee actieve leden daarvan zijn maandagnacht in de Zaanstreek ingerekend door de politie toen ze wat aan het cruisen waren met hun handelswaar.

‘Verdovende middelen’

‘Gisterennacht hebben wij twee personen aangehouden omdat deze rond aan het rijden waren met verdovende middelen’, schrijven de agenten van de politie in Zaanstreek op hun Facebookpagina. Ja, dan schrik je toch even. Hoezo verdovende middelen? Dat moeten we niet hebben hoor. Maar gelukkig blijkt het gewoon om wiet te gaan. Deze wiet om gelijk maar boter bij de vis te doen:

We zien een stuk of dertig gripzakjes met wiet op de politietafel liggen, de meeste met een straatprijs van 10 euro (doorgaans goed voor 1 gram).

Coffeeshopje spelen

De politie in de Zaanstreek weet dan gelijk wel met wat voor volk ze hier van doen hebben, want ze ‘weten uit ervaring’ dat wiet vaak verkocht wordt aan jongeren. En dan komt de eyeopener van het jaar, eveneens op het conto van de Politie Zaanstreek:

‘Het is niet toegestaan coffeeshopje te spelen’

Haha, echt niet? Je mag ook niks meer tegenwoordig in Nederland zeg. Als afsluiter waagt de dienstdoende sociale media-agent zich aan een grapje over jongeren: ‘Deze kunnen namelijk niet op een legale wijze aan wiet komen. Deze wiet in ieder geval niet.’

Het DOMST-project

Overigens kwamen we bij een melding over deze zaak door de site Zaanstadnieuws.nl nog wat nieuws tegen. In ieder geval nieuw voor ons (maar wij horen dan ook niet meer tot de jongeren strikt statistisch gesproken). Het betreft iets wat ‘het DOMST-project’ heet.

Daarmee wil de politie jongeren stimuleren om van de drugs af te blijven. DOMST staat dan ook voor: Drugs Onder Minderjarigen Structureel Terugdringen. Je gelooft het niet, maar het is echt waar. Als een jongere wordt gevat met drugs (wiet inbegrepen) komen direct het Openbaar Ministerie, bureau Halt en de verslavingszorg in actie. De betrapte bad boy of girl uit Zaanstreek staat dan het volgende gruwelijk leed te wachten:

(advertentie)