(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Liefhebbers van cannabis én bier hadden wellicht al een donkerbruin vermoeden, maar nu is het ook door de wetenschap bevestigd: ooit in een ver, ver verleden (28 miljoen jaar) was er één plant die beide stoffen in zich had: THC en hop!

Wiet en hop waren ooit samen

Bier en jouw favoriete plant hebben dus meer met elkaar gemeen dan je wellicht op het eerste gezicht zou denken. Een Amerikaanse wetenschapper dook in de biologische classificaties van cannabis gedurende de geschiedenis, en publiceerde zijn bevindingen onder de titel ‘Cannabis Systematics at the Levels of Family, Genus, and Species‘ in het vakblad Cannabis and Cannabinoid Research.

Eén van zijn interessante ontdekkingen is dat cannabis zoals we dat vandaag de dag kennen ongeveer 28 miljoen jaar geleden ‘een broer’ verloor en die broer was Humulus.

Humulus is een plant die bloemen draagt die hop genoemd worden. Hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae), die in Nederland en België in het wild voorkomt, en hier vroeger ook veel geteeld werd.

Hop toppen… [foto: Anton Mukhin/Shutterstock]

27,8 miljoen jaar geleden gingen hop en THC uit elkaar

Hop kennen we natuurlijk ook omdat de hopbellen (vruchtkegels) als conserveer- en smaakmiddel gebruikt worden bij de bereiding van bier. Het is dus niet het ingrediënt dat je richting dronkenschap voert, voor alle duidelijkheid.

“En moleculaire klok-analyse met chloroplast DNA – ofwel cpDNA – suggereert dat cannabis en humulus 27,8 miljoen jaar geleden uit elkaar gingen”, schrijft John M. McPartland, een wetenschapper die al tientallen jaren onderzoek doet naar met name cannabinoïden. “Micro-fossiele data (fossil pollen) wijst naar een centraal beginpunt in het noordoosten van het Tibetaanse Plateau.”

Met andere woorden: op basis van DNA-sporen die tekenen voor de moleculaire klok van iedere soort, zijn wetenschappers in staat gesteld om vast te stellen wanneer de twee planten genetisch gedivergeerd (gescheiden, uit elkaar gegroeid) zijn.

Hop en wiet lid van de hennepfamilie

Nog steeds zijn zowel cannabis als humulus lid van de bredere familie Cannabaceae of ‘hennepfamilie’ zoals Wikipedia het noemt (ook leuk natuurlijk). Maar genetische veranderingen hebben ervoor gezorgd dat het nu neven zijn in plaats van broers, zogezegd.

De eerste keer in de geschiedenis dat een botanist de twee planten aan elkaar linkte was in 1583, weet McPartland. En hij kan het weten want hij is professor aan de Universiteit van Vermont – Department of Family Medicine – in de VS. Ook is hij betrokken bij het Britse GW Pharmaceuticals, ’s werelds enige bedrijf tot op heden dat een goedgekeurd, legaal cannabismedicijn op de markt heeft gebracht (Sativex en Epidiolex).

Oh ja, nog een leuk wetenschapsfeitje: de twee cannabis zusjes Sativa en Indica zijn iets meer dan een miljoen jaar geleden genetisch gedivergeerd…

[openingsbeeld: Kitsada Vector/Shutterstock]
(advertentie)