(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer er iets mis is met wietplanten denken kwekers al snel aan tekorten, maar een overschot aan stikstof komt vaker voor. De symptomen zijn zwakke stammetjes en diepgroene klauwvormige bladeren die snel vergelen, waardoor het stikstofoverschot vaak wordt aangezien voor een te natte bodem.

Bladeren die naar beneden krullen als een klauw zullen snel vergelen en afsterven wanneer het stikstofoverschot niet verholpen wordt. Het lijkt op een plant die met teveel water of juist een stikstoftekort te kampen heeft waardoor het probleem snel over het hoofd wordt gezien. Wanneer de klauwvormige bladeren echter vergezeld worden door andere diepgroene bladeren, heb je waarschijnlijk met een overschot aan stikstof te maken.

 

claw3De meeste problemen die kwekers met stikstof hebben worden in feite door een teveel eraan veroorzaakt. Vooral in de bloeifase, wanneer de behoefte aan stikstof daalt doen de problemen zich voor. In de groeifase heeft een wietplant veel behoefte aan stikstof en zolang je het niet te gek maakt zul je in deze fase ook niet snel met een overschot aan stikstof te maken krijgen.

 

Maar in de bloeifase hebben wietplanten aanzienlijk minder behoefte aan stikstof. Ze hebben het nog wel nodig, maar lang niet meer zoveel en een overschot eraan zorgt voor een slechte topontwikkeling waardoor je uiteindelijk minder kunt oogsten. Gelukkig is er meer dan genoeg speciale voeding op de markt waar al rekening is gehouden met de verlaagde stikstofbehoefte die je kunt gebruiken in de bloeifase.

 

 

 

 

Tekens aan de plant

  • Diepgroene bladeren
  • Bladpunten krullen naar beneden ondanks dat de plant niet teveel water heeft
  • Als het overschot langer aanhoudt zullen de krullende bladeren het eerst vergelen
  • De klauwbladeren komen gespreid over de plant voor
  • Hitteproblemen maken het probleem groter omdat de plant dan meer water en meer stikstof opneemt

De oplossing van een stikstofoverschot ligt natuurlijk voor de hand; verminder de hoeveelheid stikstof in de plantvoeding. Wanneer de plant in de bloefase zit, schakel dan over op een bloeivoeding als je dat nog niet deed. Het probleem kan ook opduiken door het gebruik van voobemestte aarde, probeer de aarde in dat geval uit te spoelen met afgezuurd water. De bladeren die al aangetast zijn zullen niet meer gezond worden, maar het probleem stopt tenminste wel.

 

(advertenties)