(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het begon vorige maand nog wat aarzelend in Uruguay, toen daar na jaren voorbereiding eindelijk legale, recreatieve cannabis in de apotheek lag. Maar inmiddels raken de spotgoedkope soortjes Alfa I en Beta I in zwang, want het aantal Uruguayanen dat zich heeft aangemeld is al meer dan verdubbeld in 1 maand!

Drie legale wietmogelijkheden

Ruim 3,5 jaar geleden besloot het zeer wijze parlement van Uruguay om de volledige cannabisketen – van productie tot verkoop – te legaliseren. Cannabis consumenten in het Zuid-Amerikaanse land kregen 3 mogelijkheden: zelf thuis maximaal 6 wietplanten kweken, lid worden van een cannabis social club (waar dus gezamenlijk voor de leden wiet wordt geteeld) of zich registreren bij een apotheek en daar tegen spotprijzen wiet kopen.

Dat de prijs voor 1 gram slechts 1,20 euro bedraagt komt trouwens niet doordat het echt zulke goedkope meuk is, maar omdat de overheid de wiet ‘subsidieert’ om zo de illegale drugshandel het zwijgen op te leggen door ze simpelweg van de markt af te concurreren.

Snelle groei ‘apotheek-blowers’

Goed, thuis kweken en social clubs was al mogelijk, maar pas vorige maand lag de eerste ‘staatswiet’ in de schappen van 16 deelnemende apotheken in Uruguay. om die te kopen en op te roken hadden zich op 19 juli 4700 burgers aangemeld. Niet bijster veel natuurlijk, maar inmiddels lijkt het erop dat de Uruguayanen de schroom te boven zijn (of de angst om zich te laten registreren).

Het overheidsorgaan dat de cannabismarkt overziet, Instituto de Regulación y Control de Cannabis (IRCCA), meldt dat het aantal geregistreerde wietconsumenten nu 11.508 bedraagt. Meer dan een verdubbeling dus in slechts een maand tijd.

Het is duidelijk wiet wat de klok slaat op de homepage van ICC, 1 van de 2 legale cannabis producenten in Uruguay…

Alfa I en Beta I

Ook het aantal apotheken dat meedoet aan de wietrevolutie stijgt: van 16 bij de start naar 20 nu. ‘En nieuwe aanvragen voor cannabisverkoop door apotheken worden momenteel verwerkt’, verklaart IRCCA in een persbericht, ‘ dus dat aantal verkooppunten in diverse delen van het land zal progressief stijgen.’

Volgens International Cannabis Corp. – de eerste gelicenseerde cannabis coöperatie in Zuid-Amerika – gaat het dan om minimaal 10 extra apotheken. ICC is 1 van de 2 legale wietkwekerijen in Uruguay ( de andere is Symbiosis) en heeft tot dusver 64 kilo wiet aan de deelnemende apothekers geleverd. Dat vertaalt zich in de praktijk in 12.800 pakjes van 5 gram Alfa I en Beta I (dikke foei voor de bedenker van deze namen trouwens). Per maand mogen de klanten maximaal 40 gram aanschaffen.

Wietproductie wordt flink opgevoerd

In een persbericht stelt Alejandro Antalich, de CEO van International Cannabis Corp., dat het bedrijf ‘erg blij is’ met de groei van de markt tot dusver. Sterker nog, zo blij dat ze hun wietvelden alvast met zo’n 7000 vierkante meter gaan uitbreiden. In de komende 12 maanden verwacht ICC dan ook een cannabisproductie  van 5.000 kilo in totaal.

‘ICC heeft zich snel getransformeerd van een start-up bedrijf naar een volledig gelicenseerde en gewaardeerde recreatieve en medicinale cannabisproducent in Uruguay’, aldus een duidelijk van tevredenheid spinnende CEO…

[openingsbeeld: salajean/Shutterstock]
(advertenties)