(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Of het allemaal nog een beetje lekker gaat in Colorado, de eerste Amerikaanse staat waar behalve legale mediwiet ook recreatieve cannabis verkocht mag worden sinds 2014? Meer dan lekker! Voor de dertiende maand achter elkaar is er in het niet al te grote bergstaatje voor meer dan 100 miljoen dollar over de toonbank gegaan, ruim meer zelfs.

Welke war on drugs?

We kunnen ze onderhand hier in Nederland horen lachen die Amerikanen. Want terwijl Nederland (en België) hun failliete war on drugs nog met Don Quichotte-achtige koppigheid blijven volhouden, hebben ze de koers in de VS al lang omgegooid. Met negen staten waar alle cannabis legaal is en 29 staten met legale medicinale cannabis, waarbij de eer en glorie voor de eerste zoals gezegd naar Colorado gaan. Daar startte op 1 januari 2014 namelijk de ‘adult use’ verkoop, ofwel de handel in recreatieve wiet. En dat legt de staat met nog geen zes miljoen inwoners dus bepaald geen windeieren.

2017 opnieuw een wietrecord jaar

Halverwege het jaar 2017 wordt al duidelijk dat het opnieuw wietrecords gaat geven in Colorado. Deze week gaf de overheid de laatste cijfers vrij van de legale cannabisverkopen, die in het eerste halfjaar liefst 25,7 procent hoger liggen dan in de eerste zes maanden van 2016. In totaal is er nu al voor 750 miljoen dollar aan toppen, edibles en concentraten gesleten aan de (medicinale) cannabis consumenten en niet te vergeten de vele toeristen die Colorado – met zijn schitterende Rocky Mountains – bezoeken.

Volgens de data van het Colorado Department of Revenue was juni 2017 de op één na beste wietmaand ooit, met 131,65 miljoen dollar aan verkochte medicinale en recreatieve cannabis ( de beste maand ooit was maart dit jaar met 131,69 dus het scheelde geen babyhaartje). De ‘streak’ van maanden met een verkoop van minimaal 100 miljoen dollar is daarmee op 13 aanbeland.

Miljoenen belastinggeld voor staat

Het is inmiddels al lang gewoon dat de portie ‘adult use’ veruit het meeste geld in het laatje brengt: in juni werd er voor 95,54 miljoen dollar aan funwiet omgezet. Het medicinale deel bedraagt 36,11 miljoen, een omzet die eigenlijk al twee jaar min of meer stabiel is. Het zijn trouwens niet alleen de consumenten en wietbedrijven die lachen, ook de staat Colorado mag tevreden zijn. Tot dusver heeft het eerste halfjaar van 2017 namelijk alweer bijna 116 miljoen dollar aan cannabis belastingen opgeleverd!

Houdt het dan nooit op? Nou, experts denken dat de legale wietmarkt in Colorado inmiddels wel de volwassenheid heeft bereikt en dat de jaarlijkse groeicijfers langzaamaan gaan afvlakken. Bethany Gomez is researchdirecteur bij cannabis onderzoeksbureau Brightfield Group: ‘Wat je ziet in Colorado is vergelijkbaar met andere industrieën, we zien nu lagere ‘dubbele’ groeicijfers in plaats van triple-digit groeicijfers.’

[foto’s:  Mitch M/Shutterstock]

 

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)