(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Groningen is het episch centrum van de hennepteelt in Nederland. Dat was al zo omdat de enige twee bedrijven die industriële vezelhennep telen er gevestigd zijn. Maar nu blijkt dat steeds meer boeren in het noorden willen overstappen op hennep, dat concurrerende gewassen het nakijken geeft.

Hennepschuur van Europa

Groningen als hennepschuur van Europa? Het zou zomaar kunnen als we RTV Noord mogen geloven, dat dit weekend een artikel plaatste met de ondubbelzinnige kop ‘Steeds meer boeren willen hennep telen’.

De regionale omroep baseert zich op uitspraken van Dun Agro, een hennepgroothandel die inmiddels al 38 boeren heeft gecontracteerd die hennep telen. Het bedrijf is gevestigd in Oude Pekela, dat zich sowieso met de titel hennep hoofdstad mag tooien, want ook dat andere Nederlandse hennepbedrijf zit er: HempFlax.

Enorme veelzijdigheid

Beide Groningse ondernemingen zien brood in de teelt van vezelhennep, dat na de oogst voor talloze toepassingen gebruikt kan worden. Je kan duizenden producten maken van hennep, van panelen voor de autoindustrie en bouwmateriaal tot stalstrooisel en van touw en papier tot kleding. En niet te vergeten een befaamd en vrij recent bijproduct: CBD-olie! Voeg daarbij het feit dat het groeit als gras en geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft en je begrijpt dat hennep voor de boeren een steeds aantrekkelijker gewas wordt.

3500 hectare Nederlandse hennep

Dun Agro heeft op dit moment 1300 hectare hennep groeien, HempFlax is nog wat groter met 2200 hectare. Nou is er onlangs zowel in België als in Nederland weer wat ophef geweest doordat brave burgers hennepvelden aanzagen voor wietplantages, maar voor de goede orde: je wordt niet stoned van hennep. Er zit namelijk maar maximaal 0,2 tot 0,3 procent THC in, dus dat schiet niet bepaald op als je daar je kick vandaan wil halen… Een deel van dit misverstand mogen we trouwens wel op het conto van politie en justitie plaatsen, want die blijven wiet hardnekkig hennep noemen en wietplantages worden steevast hennepkwekerijen.

Glorieuze toekomst

Goed, de Groningse boer wil er dus wel aan, aan die hennep. Maar teeltbegeleider Wim Vos van Dun Agro staat er vooralsnog niet om te springen, het gaat namelijk al prima zo. ‘Wij hebben de capaciteit om 3000 hectare te kunnen verwerken en we zijn altijd op zoek naar nieuwe toepassingen van vezelhennep. We groeien gestaag, maar momenteel hebben we genoeg’, zegt hij tegen RTV Noord.

Toch zou Groningen zomaar eens echt kunnen uitgroeien tot de hennepschuur van Europa. Immers, de vezelhennep heeft de toekomst vanwege zijn enorme veelzijdigheid, goedkope productiekosten en vooral milieuvriendelijkheid. En over de enorme opmars van CBD als (zelf)medicatie hoeven we het niet eens te hebben… Kwestie van geduld voordat heel Groningen met hennep is gevuld 😉

[openingsfoto:  Sandra Matic/Shutterstock]
(advertentie)