(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wereldberoemde Britse zakenman Richard Branson – Sir zelfs, want geridderd door de Engelse koningin in 1999 – spreekt zich kraakhelder uit over de War on Drugs. “Als ik een onderneming zou starten en die zou overduidelijk falen, dan zou ik haar sluiten. De War on Drugs heeft gefaald, waarom wordt hij niet stilgelegd?”

Onlangs was Richrad Branson een van de meer dan 90 ondertekenaars van een brief aan de Britse premier Cameron om de drugswetten in zijn land te decriminaliseren, maar het blikveld van de superondernemer reikt zoals gewoonlijk verder dan de eigen landsgrenzen. Met een verklaring die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat roept hij de hele wereld, maar vooral de initiator van de oorlog U.S.A., op om om de huidige aanpak van drugs te herzien. We citeren de 63-jarige Brit, maar eerst moet je (van hem) dit videofilmpje van 2:38 minuten over de War on Drugs bekijken:

 

Sir Richard Branson over de drugsoorlog

“Zoals de laatste video van de gewaardeerde filmmaker Eugene Jarecki laat zien: de War on Drugs heeft op alle mogelijke manieren gefaald. De pogingen van alleen de Verenigde Staten om deze oorlog te beslissen hebben al 1 triljoen dollar gekost, met jaarlijks 51 miljard dollar erbij op de rekening. Dit heeft geresulteerd in 45 miljoen drugsgerelateerde arrestaties, met momenteel 2,3 miljoen gevangenen in de VS, meer dan enig ander land ter wereld. En wat heeft dit allemaal bereikt? Het aantal drugsverslaafden blijft onveranderd, doden door overdoses staan op het hoogste punt ooit en de drugs zelf kosten minder dan ooit.

Sir Richard Branson is ook overtuigd voorstander van legalisering van cannabis, waarvoor hij in 2012 de Cannabis Culture Award ontving

Sir Richard Branson is ook overtuigd voorstander van legalisering van cannabis, waarvoor hij in 2012 de Cannabis Culture Award ontving

“Hoewel de houding en opinies ten aanzien van drugshervormingen dramatisch aan het veranderen zijn in de VS en over de hele wereld, moet er meer gedaan worden. Ik herhaal Eugene’s oproep aan Amerikaanse burgers om bij het Congres aan te dringen om door te gaan met de Smarter Sentencing Act. Deze wet kan de VS miljarden dollars besparen, waarvan een deel gebruikt kan worden om mensen van hun drugsverslaving af te helpen. Het zou ook de gevaarlijke overbevolking van de gevangenissen verminderen doordat de straffen voor niet-gewelddadige drugsfeiten omlaag kunnen.

Politici MOETEN luisteren naar het volk dat wil dat zij een andere koers gaan varen, zoals research van de Global Commission on Drug Policy heeft aangetoond

“Elke dag zijn meer mensen het ermee eens dat de War on Drugs gefaald heeft en veranderd moet worden. Zoals de Global Commission on Drug Policy en campagnes als Breaking The Taboo hebben laten zien, is het tijd dat de rest van de wereld lering trekt uit landen als Portugal en Uruguay en de dappere stappen die zij gezet hebben om drugs te behandelen als een gezondheidsprobleem. Politici MOETEN luisteren naar het volk dat wil dat zij een andere koers gaan varen, zoals research van de Global Commission on Drug Policy heeft aangetoond. Toen wij recent de Ironwood gevangenis in Californië bezochten, was het duidelijk dat iedereen – van gevangenen tot bewaarders, van familieleden tot advocaten – geloven dat de manier waarop drugsproblemen worden aangepakt veranderen moet.

“Het is hoog tijd dat we ons uitspreken. Het is tijd om experimenten met nieuwe benaderingen te adopteren. Het is tijd om regeringen op de hele planeet te vragen om het bewijsmateriaal te bestuderen en goed te kijken naar de schade die wordt aangericht door de ouderwetse drugswetten van nu. En het belangrijkste: het is tijd om na te denken en te handelen met de insteek dat drugsproblemen een gezondheidszaak zijn en geen criminaliteitsissue.”

Dit statement van Richard Branson is deze week gepubliceerd in diverse Amerikaanse media, waaronder The Huffington Post

(advertentie)