(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zo, probeer er nog maar eens een touw aan vast te knopen wat betreft de rechtspraak over cannabis. Vorige week wordt een coffeeshophouder uit Leiden vrijgesproken terwijl hij gepakt is met 70 kilo wiet, deze week worden zijn collega’s in Maastricht veroordeeld voor de verkoop van (minder dan 5 gram p.p.) aan buitenlanders…

Onze columnist en bekend advocaat in cannabiszaken Maurice Veldman schrijft het al in zijn column van deze week: ook binnen de rechtszalen van Nederland verbrokkelt de steun aan minister Opstelten van Justitie en zijn idiote, hypocriete en bijzonder ineffectieve cannabisbeleid. Steeds vaker worden coffeeshophouders niet veroordeeld voor de stash (voorraad) wiet en hasj die zij (moeten) aanhouden om hun zaken te bevoorraden. De loopjongens van Opstelten – het Openbaar Ministerie dus – krijgen steeds vaker van de rechters te horen dat ze met hun heksenjacht op coffeeshops niet meer rechtvaardig bezig zijn…

De rechtbank van Maastricht in actie [artist impression]

De rechtbank van Maastricht in actie [artist impression]

Maastricht braafste jongetje van Opsteltens klas

Daar trekken de rechters in de Limburgse hoofdstad zich weer helemaal niets van aan. Dat blijkt uit de veroordeling van 6 coffeeshophouders dinsdag in Maastricht. Zoals jullie weten kent Limburg het verschijnsel wietpas en laat nou net Maastricht een van de weinige steden zijn die daar ook werk van maakt. In de rest van Zuid-Nederland, waar de wietpas eigenlijk ook ingevoerd is, lacht men de minister uit en verkopen de shops gewoon wiet aan wie zich maar aan de balie meldt, op slechts enkele uitzonderingen na. Buiten Zeeland, Limburg en Brabant hoeven de shops zelfs helemaal geen controle op buitenlanders uit te voeren, simpelweg omdat de wietpas daar niet is ingevoerd… Hoe krom wil je het hebben als het om ‘het rechtvaardigheid en de wet’ gaat?

Vette pech

Niks van aantrekken, denken ze in Maastricht. De zes shopexploitanten mogen elk 2.500 euro overmaken naar de overheid en ze krijgen ook allemaal nog een (voorwaardelijke) werkstraf van 75 uur. Ook zeven medewerkers krijgen een aantekening in hun strafblad: een voorwaardelijke boete van 450 euro. De coffeeshops verdedigden zich met het volstrekt heldere argument dat het verkoopverbod een vorm van discriminatie is, maar de rechtbank wuift dat weg en vindt het een geoorloofde manier om drugstoerisme en -overlast te voorkomen… Niet dat dit laatste het geval is in Maastricht, maar goed, het is een argument nietwaar?Met ander woorden: vette pech als je toevallig in Maastricht een coffeeshop draaiende probeert te houden!

(advertentie)