(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanaf deze week kan Dokter Groen de bloeiweken van zijn Seriotica’s gaan tellen, want de eerste topjes zitten er al aan. Om het bladerdek mooi te egaliseren monteert hij een tweede scrogrek met de handige beugeltjes die hij van CannaTommy kreeg. De dames worden nog wat bijgeknipt en krijgen vers water met bloeivoeding.

Geheel volgens de verwachtingen zijn de drie Seriotica’s deze week weer veel gegroeid. Een week geleden kon je nog drie afzonderlijke planten herkennen, maar nu is het bladerdek eigenlijk één geheel geworden. Maar daar heb ik dan ook zelf ook mijn steentje aan bijgedragen. De drie hoogste groeipunten heb ik van de week afgeknipt, om het geheel op gelijke hoogte te houden. Het is fijn dat de planten zo vol en bossig zijn, zodat er nog meer dan genoeg groeipunten overblijven als je er eentje wegknipt.

Om de strek zoveel mogelijk te beperken, hou ik de 170 Watt G-Bars kweeklamp verder zo laag mogelijk. Het zou mooi zijn als ik nog wat ruimte over heb om de lamp te verhogen als de strek er helemaal uit is.

Tweede scrogrek

Daarnaast heb ik van CannaTommy prachtige scrogrek-beugeltjes gekregen, en een tweede scrogrek geïnstalleerd. Hij heeft de beugels ontworpen en zelf geprint met zijn 3D-printer en ze zijn fantastisch! Ze zijn verstelbaar, zodat je er eigenlijk ieder op maat geknipt rekje mee kunt ophangen. Het tweede scrogrek helpt enorm om het bladerdek egaal te houden.

De hoogste toppen kan ik met behulp van het rek naar de open plekken leiden, zodat de planten overal even hoog blijven. Het nadeel daarvan is alleen dat de middelste plant nu een beetje in de schaduw van haar twee zussen groeit.

Oeps, top weg!

De middelste plant strekt namelijk wat minder dan de twee planten in de hoeken van de DGS kweekkast. Dat kan een natuurlijke aanleg zijn maar ik denk persoonlijk dat het komt omdat deze plant zich meer in de breedte heeft ontwikkeld. De voorste plant had ik daarnaast ook helemaal niet getopt, en die heeft nu ook de hoogst groeiende hoofdtop.

Om de middelste plant te stimuleren om ook wat meer omhoog te groeien, had ik vorige week al de onderste twee zijtakken weggehaald. Vandaag heb ik dat weer gedaan, en wederom de twee onderste takken. Aan de voorkant van de kast ontdekte ik een dikke tak, die het bladerdek nooit meer zou halen.

Aan de achterkant van de plant ook, alleen had deze tak een zijtak die al wel boven in het licht groeide. Die had ik even niet opgemerkt, en ben ik dus helaas kwijt. Het is maar goed dat ik hydrokweek in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem want anders hield ik misschien geen toppen meer over 😉 Wietplanten op hydro groeien nu eenmaal veel sneller en uitbundiger.

Seriotica bloeit!

Vanaf deze week staan de drie dames trouwens ook officieel in bloei, en hebben ze al mooie kroontjes. En gezien ik vorige week per toeval bij het selecteren van de foto’s, slechts drie bloeiharen zag, is dat lekker snel gegaan. Altijd fijn als een wietsoort je positief verrast met een snelle topontwikkeling!

De Seriotica’s beginnen ook steeds sterker te ruiken nu. Als ik de kast openzet ruik ik ze al, en mijn handen plakken van het weggooien van de afgeknipte takken. Dat belooft veel goeds voor de aankomende weken; als de ontwikkeling zich zo voortzet heb ik straks een heerlijke oogst. Maar we juichen zeker nog niet, want dat moet je nooit te vroeg doen.

Vers voedingswater

Omdat de bloei nu echt begonnen is, heb ik deze keer al het water ververst. Het oude water bevatte namelijk nog de voorbloei-voeding en nu ben ik over op de volledige bloeivoeding. In principe gebruik ik nog steeds gewoon dezelfde drie flessen (FloraGro, FloraMicro en FloraBloom van TA/GHE), alleen nu in een andere verhouding. De EC-waarde heb ik ook wat verhoogd en is nu ongeveer 2,0, en de dames hebben weer hun wekelijkse dosis nuttige bacteriën (TA Trikologic S) gehad.

De pH-waarde van het voedingswater stel ik morgen pas af naar 5,8 zodat de planten even wat calcium en magnesium kunnen opnemen. Daarnaast is de pH-waarde de laatste week erg aan het zakken, wat natuurlijk helemaal samenhangt met de bloeifase die nu begonnen is. Dat beteken wel dat ik nu iedere ochtend de pH-waarde moet bijstellen. Meestal verhoogt wat extra kraanwater de pH-waarde voldoende, maar ik moest deze week ook een paar keer pH-plus gebruiken.

En daarmee ben ik bij het einde gekomen van dit kweekverslag. Voor volgende week voorspel ik dat de planten weer een stukje hoger zijn. Ook zullen de toppen waarschijnlijk behoorlijke veranderingen doormaken. Ik ben benieuwd!

Dokter Groen

(advertentie)