(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jawel, na twee weken op 12/12 ontdekt Dokter Groen vandaag de allereerste bloeiharen bij zijn Seriotica’s. De bloeifase staat dus op de stoep, en de planten vormen nu een dichte jungle. Heel veel snoeiwerk durft de kweekdokter echter nog niet te doen, maar wel een beetje…

De Seriotica’s (binnenkort verkrijgbaar bij Serious Seeds) zijn weer een stukje groter geworden, en weer iets dichter bij de bloeifase. Ze zijn nu exact zeven weken oud, en staan precies twee weken op 12/12. Het bladerdek is enorm druk en dichtbegroeid en tussen overlappende bladeren ontstaan zweetplekken. Ze zouden gebaat zijn bij een flinke snoeibeurt maar dat doe ik nog even niet omdat de planten dan weleens te veel zouden kunnen gaan strekken. Wel snoeide ik weer enkele takken weg, waarvan een paar hele grote.

En oh ja, na bijna vijf jaar trouwe dienst heeft mijn clipfan het begeven, dus tijd voor een nieuwe

Jawel, bloeiharen!

Live had ik ze nog niet opgemerkt maar bij het selecteren van de foto’s van vandaag zag ik ze toch echt: de allereerste bloeiharen van de Seriotica’s. Dat stemt me goed, want het betekent dat de bloeifase min of meer begonnen is. Gelukkig maar dat ik bij het verversen alvast de preflowering of voorbloei verhoudingen heb gebruikt, maar daarover straks meer.

Het feit dat ik de eerste drie bloeiharen – je ziet ze op de foto hieronder – gespot heb, betekent echter nog niet dat de strekkende fase voorbij is. Die gaat namelijk nog wel even door, dus hoewel de planten een dichtbegroeide jungle vormen in mijn hydro-kweekkast moet ik het meeste diefwerk nog even uitstellen.

Selectief snoeien

Net zoals vorige week heb ik echter wel weer een paar bladeren en takjes weggehaald. Hierbij laat ik de takken die het hoogst zijn zoveel mogelijk met rust. De takken die ik juist wat hoger wil hebben, die pak ik aan door ze van zijscheuten te ontdoen. Ook heb ik achterin een paar bladeren weggehaald die geen ruimte hadden en daardoor verkreukeld tegen de binnenkant van de kast aangroeide.

Bij het snoeien heb ik ook twee dikke takken weggehaald, van de middelste en laagste plant. Dit zijn de twee onderste takken. Deze hebben hun best gedaan om helemaal naar de hoeken van de kast te groeien maar daardoor de bovenkant van het gebladerte niet gehaald. Het is mijn ervaring dat deze onderste takken de bovenkant ook niet meer zullen halen, dus die kunnen beter weg. Meer dan twee grote takken durfde ik verder niet weg te halen op dit moment.

Op de foto hierboven zie je ook een van de zweetplekken die ontstaan waar twee bladeren elkaar overlappen. Zulke zweetplekken kunnen later in de bloeifase voor schimmelproblemen zorgen, dus het is belangrijk om de bladeren tegen die tijd ook nog eens goed uit te dunnen. Voor nu laat ik ze echter zitten, omdat ze waarschijnlijk dubbel en dwars zullen terug groeien als ik ze nu zou weghalen.

Water en voeding ververst

Na het weghalen van de twee takken en wat kleinere takjes en enkele bladeren, was het weer tijd voor de wekelijkse verversing. Eerst heb ik natuurlijk even de waardes gemeten. De pH-waarde was een nette 6,0 en de EC-waarde was 1,2 en met 20,6 graden is het water nu ook wat warmer (met dank aan het mooie weer buiten). De pH-waarde was de afgelopen week steeds wat aan het dalen, dus moest ik elke morgen wat water toevoegen om dat op peil te houden. Eén dag heb ik een heel klein beetje pH-plus gebruikt, en ook heb ik tussendoor voeding toegevoegd. De EC-waarde van 1,2 vertelt me in ieder geval wel dat de dames hun voeding goed opnemen.

Na het meten van de waardes heb ik weer zoveel mogelijk water afgetapt, en nieuw water toegevoegd. Er ging ongeveer 10 liter uit, en zo’n 15 liter vers water in. Daarbij heb ik ook weer een beetje Terra Aquatica Trikologic S (nuttige bacteriën) toegevoegd, en dat doe ik bij iedere verversing.

Vervolgens heb ik nieuwe voeding toegevoegd. Omdat de planten nu groter zijn en de voorbloei is begonnen, gebruik ik niet langer de groei-formule maar de preflowering-formule. Dit komt gewoon neer op een andere verhouding van de drie flessen (FloraGro, FloraMicro, FloraBloom) voeding van GHE. Daarnaast heb ik nu ook de EC-waarde wat verhoogd. Een hoge EC-waarde zorgt namelijk voor compactere planten en een lage EC-waarde stimuleert de strek wat meer.

Na het verversen was de pH-waarde 6,5 en de EC-waarde 1,7. Als het water vanmiddag beter vermengd is, zal de EC-waarde wel wat lager uitkomen, en doe ik er misschien nog wat voeding bij. De pH-waarde stel ik morgen bij zodat het weer rond de 5,8 is.

Dat was het weer voor deze week. Volgende week verwacht ik de eerste herkenbare topjes aan de Seriotica’s en zullen de planten waarschijnlijk nog meer gegroeid zijn dan deze week. Tot dan!

Dokter Groen

(advertenties)