(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De eerste week op 12/12 zit erop voor de Seriotica planten van Dokter Groen, maar er zijn nog geen bloeiharen te zien. De wietplanten zijn wel weer een stuk groter geworden met zijn drieën, en onder het bladerdek is het een drukte van jewelste. Onze kweekdokter moet zich inhouden met de schaar, maar kan het niet laten om toch het één en ander te dieven…

Mijn Seriotica’s (binnenkort verkrijgbaar bij Serious Seeds) zijn vandaag precies zes weken oud, en hebben hun eerste week op 12/12 achter de rug. Als je al op bloeiharen had gehoopt dan moet ik je helaas teleurstellen want die zijn er nog niet. Zelf verwacht ik de allereerste bloeiharen eigenlijk pas volgende week, en pas over twee weken de eerste kroontjes.

De drie dames zijn wel weer flink gegroeid maar gaan nog niet echt de hoogte in. Dat is prima want ze zullen naar alle waarschijnlijkheid nog meer dan genoeg strekken. Op het moment is het wel een dichtbegroeide boel onder het bladerdek maar ik wil nog niet te veel snoeien. Dat deed ik bij de vorige kweek met Do Si Dos namelijk wel, en die plant is daardoor vervolgens veel te hoog geworden.

Knip, knip

Deze keer doe ik het daarom wat rustiger aan met de schaar, en bewaar ik het rigoureus dieven tot de bloei eenmaal goed is doorgezet. Wel heb ik alvast een paar takjes en in de weg zittende bladeren weggehaald. Zo kan ik wat beter onder het bladerdek kijken, en krijgen de bovenste toppen alvast wat meer energie.

De voorste plant mag wel wat hoger, want die loopt nog wat achter op haar zussen. De middelste plant lijkt de flanken te willen bezetten, terwijl de achterste dame het iets meer in de hoogte zoekt. Maar al met al gaan de drie wietplanten toch redelijk gelijk op. Na het selectieve knipwerk was dit het resultaat; nu maar hopen dat ze een beetje compact blijven…

Voedingswater verversen

Na het opkuisen van de planten was het weer tijd voor de wekelijkse verversing van het voedingswater. Ik ben begonnen met het meten van de waardes. De EC-waarde was 1,4, de pH was 5,8 en de watertemperatuur was 19,1 graden. Daarna heb ik de reservoirs weer zo leeg mogelijk gepompt, en ook even bij de wortels gekeken.

De bak kan nog maar een heel klein stukje open, dus foto’s kon ik er helaas niet van maken maar neem van me aan dat de wortels er nog steeds heel mooi bijliggen. Ze hebben een gezonde witte kleur en vormen al een flinke bak spaghetti.

Er kwam deze week ongeveer 10 liter water uit het reservoir, en die had ik tussentijd ook al een keer bijgevuld dus de planten hebben lekker doorgezopen. Daarna heb ik er weer 20 liter koud kraanwater ingedaan. Het koude water is lekker zuurstofrijk, en de planten ondervinden geen zichtbare schok door het temperatuurverschil.

Vervolgens heb ik voor 10 liter voeding (GHE/TA) toegevoegd, dus de halve dosering. En een paar milliliter Cal/Mag van Mills en ongeveer een halve gram Trikologic S poeder met nuttige bacteriën. Hiermee kwam de EC-waarde op 1,6 maar dit zal in de loop van de dag wel zakken, naarmate het water vermengd. De pH-waarde was boven de 6,4 en dat is prima voor één dagje; dan kunnen de planten even wat van de calcium en magnesium opnemen.

Na een lichte sproeibeurt met wat Silicate kon het kastje weer dicht. Voor de aankomende week verwacht ik een behoorlijke groei van de drie Seriotica’s. Ik zal me dus moeten inhouden om niet te snoeien en de takken voornamelijk in goede banen te lijden. Misschien komt er deze ronde ook wel een tweede scrogrek in de kast voor dat doel.

Dokter Groen

(advertentie)