(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De negen Night Queens in de HPS kweekkast van Dokter Groen zijn samengesmolten tot een groene zee op microformaat. De planten zijn dankzij het toppen en dieven van vorige week, lekker compact gebleven zoals ook de bedoeling was. Het ziet er dus goed uit voor de bloeifase, er is alleen één probleempje…

Vorige week heb ik beschreven hoe ik mijn negen Night Queens aan de bovenkant topte en tegelijkertijd aan de onderkant diefde. Hiermee wilde ik de planten meer toppen geven en tegelijkertijd de groei in de hoogte wat in te perken. Door meteen ook de onderste twee groeischeuten weg te halen, voorkom ik dat er energie verloren gaat aan kleine popcorn topjes onder het bladerdek.

Wel, ik kan jullie vertellen dat deze snoeiwerkzaamheden heel goed hebben uitgepakt. Twee dagen na het snoeien waren de planten hersteld en heb ik ook meteen de klok op 12/12 gezet. Daarmee bedoel ik natuurlijk dat de planten in plaats van 18 uur licht en 6 uur donker, nu dagelijks 12 uur licht krijgen en 12 uur in het donker staan. Het omschakelen van de lichte en donkere uren van 18/6 naar 12/12 zorgt ervoor dat wietplanten bloeihormonen aanmaken, een periode explosief snel gaan groeien en uiteindelijk tot de bloeifase overgaan.

Bij de Night Queens heeft het omschakelen naar 12/12 zoals verwacht ook voor een extra groeispurt gezorgd. De HPS kweekkast is daardoor nu heel mooi gevuld met wat je een kleine Sea Of Green zou kunnen noemen; een dichtbegroeid bladerdek met 36 toppen (9 planten x de bovenste vier takken) en nog eens 18 toppen vlak onder het bladerdek (9 planten x de onderste 2 takken).

Probleem…

Het is echter niet alleen hiep hiep hoera in de gloria in de kast. Het zou ook bijna te mooi zijn om waar te zijn als dat wel zo was. Een aantal van mijn planten vertoont enige vergeling aan de onderste bladeren en één van de planten heeft daarbij ook nog eens bruine stippen op het blad waarvan er inmiddels ook al een op een blad van een andere plant is overgesprongen. Het is aan mij om nu uit te zoeken wat de bruine stippen veroorzaakt en het zo snel mogelijk op te lossen.

De lichte vergeling onderaan de planten duidt op een stikstoftekort. Maar aangezien de planten nog niet eens aan de bloeifase begonnen zijn en vandaag pas vijf weken oud zijn, moét er nog genoeg stikstof in de grond zitten. Het feit dat er ook een aantal planten zijn die nog wel helemaal mooi groen zijn, geeft ook aan dat er van een stikstoftekort in de grond in ieder geval geen sprake is. De planten zelf komen het echter wel tekort.

Ik heb de bruin gestipte bladeren en de plant in kwestie natuurlijk goed bekeken en kan geen ongedierte ontdekken, dus dat sluit ik voorlopig nog even uit als oorzaak. De plantenziekte waar ik wel aan denk is de bladvlekkenziekte, een schimmelziekte die vaak gepaard gaat met een stikstoftekort en een hoge luchtvochtigheid en temperatuur.

De bladvlekkenziekte kan op wietplanten komen via de aarde. Sporen kunnen daarin overleven tot de omstandigheden goed zijn, waarna ze zich zullen nestelen op een plek waar ze kunnen uitgroeien. En aangezien ik mijn aarde deze ronde in een gewoon tuincentrum heb gekocht, zou dat best wel eens de oorzaak kunnen zijn. Balen, want de bladvlekkenziekte is maar moeilijk te bestrijden. Aan de andere kant zullen de planten er waarschijnlijk ook niet aan doodgaan, maar het kan de oogst wel verminderen.

Meten is weten

Wat de bruine stippen ook zijn, ik zal de omstandigheden in de kast moeten aanpassen. Op dit moment hangt mijn ventilator bij gebrek aan plekken om hem aan op te hangen aan het plafond van de kast. Hij blaast van boven op de lamp en de planten naar beneden, en dit is niet optimaal. Vrijwel alle schimmels kun je het beste voorkomen met een goede luchtcirculatie en een lage luchtvochtigheid.

Ik heb daarom een extra bevestigingspunt bij G-Tools besteld waarmee ik de ventilator horizontaal op de juiste hoogte kan plaatsen. Een betere luchtcirculatie is de eerste stap in het oplossen van het probleem, ik zal jullie volgende week laten zien hoe je het extra bevestigingspunt monteert.

Zuurtegraad

Dan is daar nog het stikstoftekort. Dat zou een echt tekort in de grond kunnen zijn, maar ik denk eerder dat mijn planten een paar dagen wat teveel water hebben gehad, of dat de pH-waarde (zuurtegraad) niet goed is. Zoals jullie weten zuur in mijn voedingswater niet af of aan, maar gebruik ik gewoon leidingwater. Om erachter te komen wat het stikstoftekort heeft veroorzaakt, zal ik daarom vanavond de pH-waarde van de aarde meten. Dat is de tweede stap in het oplossen van mijn bruine vlekken probleem.

Mocht het echt nodig zijn dan verwijder ik verder vanavond nog de zieke plant, en knip ik ieder blaadje wat ik verder nog maar met bruine stippen kan vinden weg. Beter acht gezonde wietplanten dan de oogst van negen planten te laten verpesten. Ik heb genoeg te doen in ieder geval de komende dagen. Hopelijk leren we er allemaal wat van.

Mocht iemand trouwens een gouden tip voor me hebben, dan hou ik me warm aanbevolen. Zet maar in de comments hieronder of stuur me een mailtje.

(advertentie)