(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De tijd van bloeien is bijna aangebroken in de kweekkast van Dokter Groen. Het is altijd een mooi, maar lastig te kiezen moment, zo legt hij vandaag uit. Het is de kunst om het zo te timen, dat de planten zo groot mogelijk worden, maar ook weer niet zo groot dat ze in de lamp groeien. 

Het is vandaag precies vier weken geleden sinds ik de 10 Night Queen zaden liet ontkiemen en de planten groeien voorspoedig. Ze groeien zelfs zo voorspoedig dat ik ze afgelopen maandag eens flink heb teruggesnoeid. Van iedere plant heb ik de bovenste twee nodes en de onderste twee uitlopers weggehaald. De dames hebben daardoor nu allemaal nog zes groeitoppen over, en geen enkele plant heeft nog een hoofdtop.

Toppen & dieven

Het toppen en het weghalen van de onderste groeischeuten, doe ik omdat ik de compacte kweekkast zoveel mogelijk wil vullen zonder dat de planten te hoog worden. Zoals jullie wellicht weten is mijn kweekkast immers maar net hoger dan een meter, en moet er in de hoogte nog ruimte overblijven voor de potten, de lamp en natuurlijk de planten zelf.

Door de hoofdtoppen van de planten te verwijderen, zullen de planten door de overgang naar de bloei niet meteen in de hoogte verdubbelen. Ze zullen wel in omvang verdubbelen of zelfs nog groter worden, maar het toppen zorgt ervoor dat ze zich daarbij minstens evenveel in de breedte als in de hoogte zullen uitbreiden.

Tegelijk met het toppen, heb ik afgelopen maandagmiddag ook bij iedere plant de onderste twee uitlopers verwijderd. Een vorm van dieven dus. Deze onderste twee zijtakken groeien in de korte groeifase in mijn kweekkast nooit tot veel noemenswaardigs uit, dus kun je ze maar beter snel kwijt zijn. Hoe eerder je een takje in de groeifase kunt dieven, hoe minder energie ze van de belangrijkste toppen zal stelen.

Vijf voor twaalf

Elk van de negen Night Queens heeft na het toppen en dieven nu nog drie nodes aan de hoofdstam over. Omdat iedere node door het toppen twee uitlopers heeft, heeft elke plant nu precies zes takken met groeitoppen. Ik sluit niet uit dat ik de onderste twee uitlopers daarvan nog eens weg dief. Het hangt af van hoe de planten zich zullen ontwikkelen nadat ik het lichtschema op standje bloei heb gezet.

Met standje bloei bedoel ik natuurlijk, dat ik het dagelijkse lichtregime van 18 uur licht en 6 uur donker, naar 12 uur licht en 12 uur donker verander. Op dit moment staan de planten sowieso nog op 18/6 omdat ik ze de kans wilde geven om van de amputaties van afgelopen maandag te herstellen. Dat neemt niet weg dat ik nu voor een van de belangrijkste beslissingen uit iedere kweekcyclus sta: het kiezen van het juiste moment om tot bloeien over te gaan.

Het moment waarop je naar 12/12 overschakelt is zo belangrijk, omdat het bepaalt hoe groot de toppen straks in de bloei zullen worden. Hoe langer een wietplant heeft kunnen groeien, hoe dikker de stammen en hoe groter de planten en daarmee dus de toppen zullen zijn. Tegelijkertijd moet je – zeker in een lage kast zoals deze – oppassen dat de planten niet te hoog worden.

In mijn geval is het nu vijf voor twaalf. Ik wacht het herstel van de amputaties nog even af en beslis daarna wanneer ik omschakel. Het liefst wacht ik nog één weekje zodat de dames er vijf weken groei op hebben zitten wanneer ik ze in de bloei zet, maar dan moet het niet al te hard gaan. De wortels hebben in ieder geval de onderkant van de potten ook goed bevolkt nu, ze groeien onderaan de potten naar buiten.

150 Watt HPS

De groei zit er namelijk wel goed in onder de 150 Watt HPS, ik ben heel tevreden over de kast met deze lamp. De stralingswarmte zorgt ervoor dat de planten lekker verdampen en hun water en voeding goed van onderaf aanzuigen. De temperatuur is blijft mooi tussen de 20 graden met de lampen uit en wordt maximaal 28 graden na 18 uur aangestaan te hebben.

Voeding geef ik niet, alleen kraanwater. Afzuren (of aanzuren zo je wilt) doe ik ook niet. De planten zien er gezond, groen en vitaal uit dus er is geen reden om deze strategie nu al aan te passen wat mij betreft. Volgende week dus wellicht het eerste verslag van de bloei, tot dan!

Dr. Groen

(advertenties)