(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is één van de meest gehoorde argumenten van bijvoorbeeld de christelijke fatsoensrakkers van CDA, CU en SGP: als we wiet legaliseren zetten we de deur voor ‘onze jeugd’ open om aan de drugs te gaan. Jammer dat deze schreeuwers nooit de wetenschap raadplegen in plaats van de bijbel, want dan zouden ze weten dat hun redenatie onzin is. En in Colorado en Washington kunnen ze het weten, want daar is wiet legaal!

Christelijke wietonzin

Legalisering van cannabis zou volgens veel tegenstanders ‘een slecht signaal’ aan de jongeren zijn en hen aanzetten tot blowen omdat ze er dan geen gevaar meer in zien. We horen het bijvoorbeeld het CDA, de ChristenUnie en de SGP voortdurend roepen als ze over een legalisering van cannabis debatteren. Jammer genoeg hebben we in Nederland helemaal geen legale cannabis, dus ze kunnen het ongestraft beweren en waarschijnlijk geloven ze er zelf ook in…

Gelukkig zijn er wel plekken op aarde waar cannabis legaal is en waar ze ook nog eens onderzoek doen naar het effect van legalisering op die oh zo kwetsbare jeugd. En dan blijkt keer op keer dat er geen sprake is van een toename van wietgebruik onder minderjarigen!

Legale wiet beïnvloedt jeugd niet

Ook het meest recente onderzoek onder 37.000 middelbare scholieren – het Washington State Healthy Youth Survey – maakt weer gehakt van het soms hysterische gebrul van tegenstanders. Al in 2012 besloten de kiezers in Washington dat na medicinale ook recreatieve cannabis legaal moest worden, en vanaf 2014 gebeurt dat ook in de praktijk. Maar al die dispensaries, wietkwekerijen, edibles fabrikanten en zelfs reclame (!) voor legale wiet hebben de jongeren in deze staat NIET aangezet om te gaan experimenteren met blowen.

Het aantal jongeren dat wiet gebruikt ligt nog steeds op hetzelfde niveau als toen er nog sprake was van een illegale, zwarte markt…

Ook in Colorado geen stijging

Ook uit eerdere onderzoeken blijkt geen enkel effect van legalisering op het wietgebruik onder de jeugd. Zie bijvoorbeeld ons bericht van juni vorig jaar: ‘Colorado: jongeren gaan niét meer blowen na legalisering‘, waar de overheid zelf concludeert dat er van een jongerenaanwas geen sprake is. De conclusies zijn iedere keer glashelder: een systeem met een gereguleerde en belaste (dat er belasting op wordt geheven) cannabismarkt heeft geen negatief effect op kinderen.

Tegenstanders in VS bekennen ongelijk

Ophouden dus met onzin schreeuwen CDA, CU en SGP (en eigenlijk ook VVD en PVV). Neem een voorbeeld aan het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA). Dat is een stevige tegenstander van legalisering van cannabis maar zelfs zij erkennen nu officieel dat er geen verband is tussen legalisering en een aanwas van blowende jongeren. Dat blijkt ook uit hun eigen Monitoring the Future enquête. De jeugd in de VS gebruikt nu minder ‘intoxicating substances’ (inclusief cannabis) dan in de afgelopen twintig jaar!

Dr. Nora Volkow (iemand die als fel anti-weit bekend staat) heeft er eigenlijk geen goede verklaring voor. Ze hadden bij NIDA namelijk wél een stijging verwacht van het aantal blowende jongeren omdat wiet op steeds meer plekken legaal is, de cultuur en publieke opinie ten aanzien van cannabis zijn veranderd en de perceptie dat wiet gevaarlijk is grotendeels verdwenen is bij jongeren.

‘Maar het wietgebruik is niet omhoog gegaan’, geeft Volkow nu toe.

Smartphones

Grappig is wel weer dat ze nu in de VS serieus denken dat het gebruik van mobiele telefoons iets te maken heeft met het niet stijgen van het aantal jongeren dat blowt. Bellen, appen, gamen en interactief internetten zou ‘een vervanging zijn voor high worden’…

[openingsbeeld: Jackfoto/Shutterstock, illustratie wietkruis: Incredible_movements/Shutterstock]
(advertenties)