(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vandaag – maandag – viert Tunesië onafhankelijkheidsdag. Dat wordt toepasselijk opgefleurd met de decriminalisering van cannabisbezit. Onder dictator Ben Ali vloog je nog minimaal 1 jaar de gevangenis in, maar voortaan wordt je de eerste keer dat je betrapt wordt met wiet niet meer zo hard gestraft.

Wet 52: minimaal 1 jaar celstraf voor wiet

Tunesië was in 2011 het eerste land waar de zogenoemde Arabische Lente toesloeg, en nu na zes jaar is het tevens het enige land in die regio dat nog enigszins functioneert. Maar sommige erfenissen van de verdreven Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali dreunden nog lang na, met celstraffen voor wietbezit als duidelijk voorbeeld. Onder ‘Wet 52’ waren rechters namelijk verplicht om iemand die betrapt werd op cannabis minimaal tot 1 jaar gevangenisstraf te veroordelen, ongeacht de omstandigheden. Met als gevolg dat tienduizenden, vaak jonge Tunesiërs in de bak terecht kwamen…

Minder jonge mensen in de gevangenis

Maar gelukkig is dat nu veranderd. Afgelopen woensdag presenteerde de regering nieuwe regels, die erop neerkomen dat je voor een eerste overtreding niet langer de cel in hoeft. Decriminalisering heet dat. De nieuwe wet geldt vanaf maandag, toevallig ook Onafhankelijkheidsdag in het Noord-Afrikaanse land, en is tot stand gekomen nadat mensenrechten-activisten aandrongen op verandering van de wet die zoveel jongeren treft.

De vlag wappert maandag ter gelegenheid van de onafhankelijkheid in Tunesië, maar ook blowers zijn blij nu de verplichte 1 jaar celstraf is afgeschaft… [beeld: Lukasz Stefanski/Shutterstock]

De activisten hebben van de Nationale Veiligheidsraad – voorgezeten door president Beji Caid Essebsi – gelijk gekregen: voortaan moeten er veel minder mensen voor cannabis de cel in worden gestuurd. Rechters mogen een eerste veroordeling omzetten in een kwijtschelding zodra het vonnis is uitgesproken!

Blowers en politieke activisten blij

Niet alleen de blowers in Tunesië zullen blij zijn dat ‘Wet 52’ een inhoudsloos monstrum is geworden. Voor de revolutie in 2011 werd deze wet door Ben Ali namelijk veelvuldig gebruikt om politieke tegenstanders achter de tralies te krijgen. Sindsdien nam het misbruik eigenlijk alleen nog maar toe met duizenden jonge Tunesiërs die jaarlijks werden opgesloten, de meeste wegens wietgerelateerde ‘misdrijven’. Tussen 2011 en 2016 steeg het aantal rechtszaken van 732 naar 5744, volgens de officiële cijfers.

Hoewel de wetswijziging een enorme verbetering is nu de verplichte celstraf van 1 jaar is afgeschaft, kan de vlag nog niet helemaal in top. Want rechters mogen nu weliswaar wel de omstandigheden meerekenen in hun beoordeling als er iemand met wiet is gepakt, ze kunnen nog altijd besluiten om je dan desondanks tóch naar de gevangenis te sturen…

[openingsfoto: Romas_Photo/Shutterstock]
(advertentie)