(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geen fotoverslag maar wel een verslag vol met foto’s! Buitenkweker Mogow maakt mooi werk van zijn buitenkweek. In een verdiepte kas staan zijn zes fotoperiode-gevoelige wietplanten in scrog-opstelling inmiddels in bloei. De autoflowers zorgen voor een eerste oogst aan het buitenwietfront. 

Zó, we zijn halverwege en stomen volle kracht door! Nog even op de tanden bijten en dan komt het mooiste moment van de kweek; we weten allemaal wel wat ik daarmee bedoel… Trouwens, ik heb ondertussen al het een en ander aan autoflowers geoogst maar daarover straks meer. Alles op zijn tijd, dus ik begin 4 juli, drie dagen nadat ik mijn laatste buiten-kweekverslag schreef.

4 juli: mooi weer en een goede vochtigheid, dat moeten we meer hebben! Er verandert niet veel maar dat is normaal in deze tijd van het jaar. Je kunt het de stilte voor de bloei noemen.

11 juli: wat meer kleinere takken en blaadjes verwijderen. De dames zijn dorstig en drinken zo’n 10 liter water per dag nu. Het scrogrek groeit langzaam vol.

18 juli: de dames – of zijn het inmiddels al diva’s? – groeien mooi verder, de gebogen takken zien er ook gezond uit dus de planten lijken het scroggen wel te kunnen waarderen.

25 juli: wát een weer, het is wel 50 graden in de serre! Elk moment dat ik kan, giet ik water op de grond om de luchtvochtigheid hoog te houden maar het is lastig om onder controle te krijgen bij deze hitte. Komt wel goed, de dames vinden het veel leuker dan ik zelf. Ze groeien mooi verder in ieder geval; bijna alle takken steken door het scrogrek.

27 juli: de blaadjes controleren op beestjes; je hebt goede maar ook slechte insecten en dat moet je in degaten houden. Nog nooit heb ik hiermee last gehad, tot nu toe. Bladluizen, de eerste Hollands Hope zat er helemaal vol mee, die heb ik dan maar naar buiten gegooid. De rest van de planten heb ik ’s avonds laat besproeid met water en een druppel vloerzeep. Twee uur lang heb ik zitten benevelen…

29 juli: de bladluizen zijn niet meer te vinden. Nu ik nog maar 5 grote wietplanten heb, is er wat meer ruimte voor de autoflowers.

1 augustus: de topjes komen tevoorschijn en de avonden worden korter, begin van de bloeifase. Ik twijfel nog altijd waneer ze precies in bloei gaan, elke keer is het toch iets anders. Maar zo leer je iedere keer meer en meer. Bijna alle takjes en blaadjes onder het rek zijn verwijderd. Als je niet teveel in één keer weghaalt, dan voelen de dames dit bijna niet.

6 augustus: ik heb toch beslist om geen tweede scrogrek op te hangen. We proberen dit wel een volgende keer. Ze mogen van mij stoppen met groeien, maar daar gaan de plantjes niet naar luisteren helaas… Ze zijn nu ongeveer 2 meter hoog!

9 augustus: mooi weertje hier, de dames genieten er zichtbaar van. Elke dag veranderen ze wel, hier en daar haal ik kleine takjes en blaadjes weg, zo hebben andere wat meer kracht.

Autoflowers oogsten

Zó, dat was de kweekkalender van afgelopen maand voor wat betreft de fotoperiode-gevoelige dames. Jammer dat de Hollands Hope is afgevallen maar zoals gezegd gaf dat weer wat meer ruimte voor de autoflowers. Dit jaar heb ik voor het eerst autoflowers gekweekt trouwens. Afgelopen maand mocht ik daar de eerste lichting van oogsten, en dat ging als volgt.

8 juli: ondersteboven in een donkere ruimte bij een luchtvochtigheid van 60 procent.

20 juli: knippen en het droogrek in.

29 juli: toch even proeven, het is al goed droog. 30 juli: het mag in glazen potjes nu. Tussen de 18 en 30 gram per plantje. Dat was leuk om eens te proberen! Ondertussen zijn de andere autoflowers ook bijna klaar; in acht weken van zaadje tot oogst, niet te geloven eigenlijk. Tot de volgende!

Mogow

(advertentie)